Jaké jsou účinky skořice na naše zdraví? (pěstování, použití)

Skořice je jedním z nejvoňavějších a nejoblíbenějších koření. Je také považována za jedno z nejstarších a nejvíce zdraví prospěšných koření na světě. Odedávna se používá nejen jako přísada do potravin, ale také do parfémů a vůní.
Vlastnosti
Snad ještě dnes někteří lidé věří v jeho magické účinky a ještě více v kouzlo získání tohoto koření. Mýty totiž vyprávějí o tom, že skořice se získává z hnízd nebezpečných a krvelačných ptáků. To však není pravda. Získává se z tropických stromů.
Již staří Egypťané a Řekové používali skořici k léčení různých neduhů. Existují dokonce stopy po tom, že v minulosti vyráběli tinktury a přidávali ji do vína apod.
V domácím léčitelství se používá dodnes, a to nejen samotná, ale i v tinkturách, sirupech a olejích.
Skořice má prokázané antibakteriální a antivirové vlastnosti.
Existuje také několik druhů skořicovníků jako takových a následně i samotná skořice jako koření. Nejběžnějšími druhy jsou skořice pravá a cejlonská.
Rozdíl mezi nimi je především ve složení a zpracování. Čínská neboli nepravá skořice je vhodnější pro skořici mletou, zatímco cejlonská skořice je vhodnější pro skořici celou.
Obě však obsahují velké množství vitaminů a minerálních látek. Patří mezi ně draslík, fosfor, hořčík, vápník, hořčík, měď, železo, vitaminy A, B6, C, E a K. Obsahuje také betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.
Vnitřní použití
Můžeme si ji vychutnat jako přísadu do sypaného čaje, ale lze ji také přidávat do pečeného čaje.
Velmi oblíbená je také s cereáliemi, medem a horkou vodou k snídani. Přidáváme ji však i do štrúdlů, vosích hnízd či jiných pochoutek.
Výhodou je, že má antioxidační účinky. Je tedy velmi vhodná pro očistu a zbavení organismu škodlivin.
Pomáhá také oběhovému systému, takže má pozitivní vliv na srdce, pružnost a kvalitu cév a žil a je také užitečná při snižování srážlivosti krve. Má také pozitivní vliv na krevní tlak.
Podle výzkumů má také hypoglykemický účinek. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
Má také pozitivní účinky na trávení. Může pomoci při zažívacích potížích, tj. při zácpě nebo průjmu. Je užitečná při léčbě žaludečních vředů.
V současné době pomáhá také lidem s vysokou hladinou cholesterolu. Proto se doporučuje i při dietách.
Pro své příznivé účinky na svaly je oblíbená i mezi sportovci.
Je prospěšná i pro knihomoly, protože ovlivňuje náš mozek a soustředění. Pomáhá také v boji proti Alzheimerově chorobě.
Je však třeba být také opatrní a mít na paměti, že všeho moc škodí. Nejezte příliš mnoho skořice. Mohla by mít i nežádoucí účinky, zejména u lidí s citlivými játry a ledvinami.
Vnější použití
Z medu, skořice a olivového oleje si můžeme udělat masku na obličej a dekolt. Tuto kaši můžeme použít také jako peeling, a to nejen na obličej, ale i na zbytek těla.
Lze ji použít i při svalové horečce nebo bolestech svalů, kdy ji vmasírujeme do bolestivých míst s olejem.
Sběr a skladování
Skořice se sklízí ze stromů starých nejméně 8 let a sklízí se dvakrát ročně v období dešťů.
Vyrábí se sběrem výhonků. Ty se očistí od listů a zbaví kůry. Očištěné výhonky se nechají uschnout ve stínu a po několika dnech se pomocí speciálních nožů oškrábe vrchní kůra. Nakonec se suší na slunci, které kůru sroluje do sebe a vznikne skořice.
Hotová skořice se na místě třídí podle kvality a barvy. Poté je odeslána do světa.
Skladování je jednoduché, protože k nám přichází jako hotový produkt, usušená.
Měla by se skladovat v suchém a stinném prostředí při pokojové teplotě.
Pěstování
Skořicovníky si můžete pořídit a pěstovat je doma.
Jelikož se jedná o tropickou rostlinu, je důležité udržovat ji v teple a vlhku.
To znamená, že se jí bude dařit při teplotách kolem 20 stupňů Celsia.
Důležité je zalévat ji na listy, nikoli do půdy.
V zimě je vhodné ji vystavit co nejvíce slunci, proto je dobré umístit stromek blízko okna.
Půda by měla být vzdušná, proto do ní přidejte písek.
