Hurmikaki a jeho účinky na zdraví. Jak ho jíst nebo pěstovat?

Hurmikaki a jeho účinky na zdraví. Jak ho jíst nebo pěstovat?
Zdroj fotografie: Getty images

Ovoce hurkmikaki roste na stromech a pochází z Číny. Hurmikaki je velmi oblíbené v Japonsku a můžeme si na něm pochutnat i v evropských zemích. Je plné vitamínů a minerálů prospěšných pro náš organismus.

Vlastnosti

Hurmikaki pochází z východní Asie, z oblastí v nadmořské výšce nad 1 200 metrů.

Roste na stromech menších rozměrů, menší druhy lze považovat spíše za keře. Ty větší mohou dorůstat výšky až 15 metrů.

Plody o hmotnosti 100–500 g jsou oranžové až načervenalé barvy s velmi tenkou slupkou, která je jedlá.

Vzhledově se podobá oranžovému rajčeti, ale po rozříznutí není vnitřek tak podobný rajčeti.

Dužina je měkká až hedvábná, mírně želatinová jako džem. Chuť je sladká, podobná banánu, melounu a meruňce, s příchutí mrkve.

Mohou se vyskytnout i tvrdší plody s hořkou až trpkou chutí. V tomto případě se jedná o nezralé ovoce.

Nezralé ovoce však může být užitečné například i při průjmu. Třísloviny obsažené v takovém nezralém ovoci jsou v tomto případě užitečné.

Plody obsahují podobná zrníčka jako dýně. Zde je jich však 4 až 8 a lze je snadno odstranit nebo dokonce bezpečně sníst.

Nejsladší a nejchutnější je, když je správně zralé.

Vnitřní použití

Hurmikaki je ovoce, které se dá jíst na mnoho způsobů. Lze jej snadno podávat s jiným ovocem ve formě salátů.

Čerstvé hurmikaki lze také použít do zdravých koláčů, šťavnatých dezertů a ovocných dortů.

Vychutnat si ho můžete také nakrájením do koláčů nebo čerstvě upečeného pečiva místo džemu. Lze z něj také vyrobit marmeládu nebo jej usušit a v této podobě konzumovat.

Konzumace hurmikaki vám může jen zlepšit náladu. I když má několik omezení, asi jako všechno. I zde platí, že všeho moc škodí. Ani s konzumací tohoto ovoce to není dobře přehánět, i když je pro náš organismus opravdu prospěšné.

Také se nedoporučuje konzumovat ho samostatně ráno a na lačný žaludek, protože může působit dost projímavě. Nejlepší je konzumovat ho jako doplněk běžné stravy.

Ideální je během diety, protože zažene hlad a zasytí. Zároveň doplní energii a všechny potřebné vitaminy a minerály.

Hurmikaki je bohaté na vitaminy jako A, B, C, zejména niacin a riboflavin. Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, hořčík, mangan, měď, sodík, vápník a železo.

Mezi velmi prospěšné látky, které díky tomuto ovoci získáme, patří betakaroten nebo antioxidanty, flavonoidy, kyseliny a vláknina.

Hurmikaki je skvělým pomocníkem v boji proti rakovině a rakovinotvorným buňkám.

Vápník posílí naše kosti a vláknina zlepší naše trávení. Pravidelná konzumace hurmikaki může sloužit k pravidelné a bezproblémové stolici.

Tyto látky poslouží také při snižování hladiny cholesterolu, při hubnutí a pomohou tělu zbavit se škodlivin.

Oblíbené je zejména v podzimním období, protože dozrává kolem září a října. V tomto období nám pomůže v boji proti chřipce a posílí náš organismus a imunitu.

Hurmikaki si mohou dopřát i těhotné ženy, které díky němu získají i potřebný hořčík.

Hořčík potřebuje matka i plod, pomáhá v prevenci křečí a dokonce zabraňuje riziku potratu.

Hořčík je také potřebný pro klid a psychickou pohodu. Hurmikaki nám tak pomůže předcházet neurózám, srdečním onemocněním nebo Alzheimerově chorobě.

Díky železu nám může poskytnout ochranu před chudokrevností.

Vnější použití

Hurmikaki lze použít i zevně na pokožku. Jedná se sice o netradiční využití tohoto ovoce, ale zároveň obohatí pokožku o vitamíny a potřebné látky.

Stačí smíchat zralé plody s trochou olivového oleje a jedním nebo dvěma žloutky, a máte pleťovou masku.

Taková ovocná maska pomůže zpomalit stárnutí, osvěží pleť a oživí problematické partie.

Správně vyzrálé hurmikaki navíc pomůže i se sluncem spálenou pokožkou. Pokud jste spali na slunci nebo jste podcenili opalovací krém, vyzkoušejte masku s tímto ovocem.

Smíchejte zralé a měkké hurmikaki s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a směsí potřete podrážděnou pokožku.

Sběr a skladování

Ovoce zakoupené v běžných obchodech většinou není zcela zralé, a proto je necháme dozrát doma.

Zrání můžeme urychlit přidáním jablek nebo banánů k hurmikaki. Ty urychlují zrání tím, že uvolňují plyn.

Skladujte je v suchu a při pokojové teplotě.

Nejlepší je nechat je alespoň týden odležet. Doporučujeme je jednou za den či dva otočit, aby na jednom místě příliš nezměkla.

Totéž platí, pokud jsme je sundali přímo ze stromu. Plody se nechají dozrát, pak se důkladně omyjí a snědí.

Jak pěstovat hurmikaki?

Stromy hurmikaki se dají sehnat i v mírném pásu, i když jejich pěstování je poměrně obtížné.

Ebenovník, z něhož plody hurmikaki pocházejí, je citlivý na mráz a chlad.

Pokud tedy tento strom koupíte a zasadíte na zahradě, učiňte tak na jaře. V zimě ho přikryjte, abyste ho ochránili před mrazem. Taková ochrana je nutná nejméně tři roky po výsadbě.

Je také třeba pečovat o půdu pod stromem. Ta musí mít dostatek živin a humusu nebo vláhy.

Měla by být také přikryta, například v zimě slámou, aby chránila kořeny.

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.