Znáte tento segedínský krůtí guláš bez lepku a laktózy? Tohle je náš recept

Znáte tento segedínský krůtí guláš bez lepku a laktózy? Tohle je náš recept
Zdroj fotografie: Getty images

Segedínský guláš je tradičním maďarským pokrmem, který se ale připravuje i ve střední Evropě. Tradičně se jedná o kombinaci vepřového masa, kysaného zelí a smetany. My si však připravíme zdravější verzi vhodnou pro celiaky a alergiky na mléko a laktózu.

Obtížnost nízká
Příprava 55 minut
Porce přibližně 6 porcí

Obvykle se segedínský guláš připravuje z vepřového masa. Obsahuje však více tuku než krůtí. Díky krůtímu masu je guláš lehčí a zdravější.

Je to typické maďarské jídlo, ale oblíbený je i v dalších zemích. Přesný původ pokrmu neznáme, ale připisuje se Maďarům.

Vzniklo prý náhodou, když maďarský spisovatel József Székely přišel pozdě do restaurace a kuchař mu připravil pokrm ze zbytků guláše, kysaného zelí a zalitého mléka. Spisovatele však pokrm okouzlil a rozšířil se mezi lidmi.

Základem je tedy v našem případě krůtí maso. To jsme změnili, protože je lehčí a především obsahuje méně tuku. Je tedy lépe stravitelné a nepodporuje hromadění cholesterolu v cévách.

Mezi vitaminy a minerály, které se v tomto mase nacházejí, patří A, B3, B6, B12, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo.

Díky svému lehkému složení má pozitivní vliv na anemické poruchy, řídnutí kostí, chudokrevnost, činnost jater a také na nervový systém.

Konzumaci krůtího masa by měly zvýšit zejména dámy, pro které je cenné zejména co do obsahu železa, a to v období menstruace. Podporuje také krvetvorbu a fungování červených krvinek. Ženy v menopauze by měly toto maso určitě zařadit do svého jídelníčku kvůli vyššímu obsahu vápníku, který v tomto období pomáhá proti řídnutí kostí.

Muže potěší také obsah zinku, který má příznivý vliv na imunitní systém a potenci.

Konzumace krůtího masa je také vhodná pro podporu krvetvorby a správné funkce červených krvinek. To potěší zejména ženy v období po menstruaci nebo v menopauze.

Neméně důležitou surovinou je samozřejmě i kysané zelí. To je zdravé samo o sobě díky vysokému obsahu vitaminů C a E a obsahuje také vitaminy skupiny B a K.

Je výborným pomocníkem při trávení, zejména díky obsahu kyseliny listové, vlákniny a pektinu. Ty nejen napomáhají trávení, ale také čistí organismus a zbavují ho škodlivých látek.

Obsahuje také několik prospěšných minerálních látek, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Je skvělým zdrojem bioaktivních látek neboli probiotik. Díky nim posiluje střevní mikroflóru, čistí trávení, podporuje metabolismus a udržuje ho v kondici. Obsahuje dokonce laktobacily.

Domácí kysané zelí je samo o sobě velmi zdravé, zejména co se týče obsahu vitaminů a minerálních látek. V kombinaci s dalšími zdravými ingrediencemi tvoří zdravou bombu.

Je vhodné i při dietě, protože díky svému složení pomáhá snižovat tuky v těle, pomáhá nastartovat mikroflóru těla, pro fungování metabolismu a látkové výměny.

Složení

  • 500 g krůtích prsou
  • 500 g bio kysaného zelí
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • mletá paprika
  • sůl
  • černý pepř
  • kmín
  • bobkový list
  • olivový olej
  • kokosovou nebo sójovou smetanou na vaření

Jak připravit zdravou verzi segedínu?

1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na troše olivového oleje dozlatova.

2. Přidejte na kostky nakrájené očištěné maso a koření. Nechte dusit, dokud maso nezměkne.

Se solí na mase buďte opatrní, protože zelí bývá slané. Ochutnejte ho a zkuste podle toho odhadnout množství soli.

3. Když je maso měkké, přidejte trochu vody, zelí, kmín a bobkový listt. Znovu krátce povařte. Poduste podle chuti. Pokud máte raději křupavější zelí, vařte méně. Pokud chcete mít zelí měkké, vařte více.

4. Před vařením přidejte připravenou smetanu. Lepší je 18% sójová smetana na vaření. Není tak silně aromatická, jako bývá kokosová.

Pokud chcete mít guláš hustší, můžete přidat trochu hladké rýžové mouky. Guláš se obvykle podává s knedlíkem, ale lze ho podávat i s bezlepkovou variantou, chlebem, vařenými bramborami nebo celerovými plackami.

Dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.