- Herbář léčivých rostlin 1 (Jiří Janča, Josef A. Zentrich)
Zdravý recept na bramborové placky. Jak je připravit?
Bramborové placky jsou oblíbeným receptem. Jsou jednoduché a dají se připravit na mnoho způsobů. Připravíme si zdravou verzi, kterou lze snadno kombinovat s různými přílohami a omáčkami.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 40 minut |
Porce | přibližně 4 porce |
Brambory mají příznivý vliv na naše zdraví. Záleží však také na tom , jak jsou připraveny. Bramborové lupínky nebo hranolky smažené v litrech oleje našemu zdraví samozřejmě neprospějí.
Složení brambor je však zdraví prospěšné. Obsahují hodně vody, vitaminů a minerálních látek.
Obsahují malé množství bílkovin, které jsou však pro tělo velmi prospěšné. Z vitamínů obsahují brambory vitamíny skupiny B, C a provitamín A.
Mezi prospěšné účinky brambor patří například podpora imunitního systému, funkce štítné žlázy a trávení.
Jsou skvělým zdrojem draslíku. Příznivý je také obsah fosforečných solí, organických kyselin a také léčivého alantoinu.
Draslík pomáhá srdci a svalům. Je užitečný při regulaci množství vody v těle a pomáhá při trávení sacharidů.
Alantoin působí regeneračně. Podporuje hojení zejména kůže, sliznic a obnovu tkání.
Brambory se také používají v domácím ošetření jako obklad na ekzémy, popáleniny a řezné rány. V syrovém stavu se používají také ve formě šťávy při žaludečních zánětech a vředech.
Výhodou brambor jako suroviny při vaření je jejich schopnost zasytit na dlouhou dobu.
Suroviny
- 4 velké brambory
- 1 vejce
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- pohanková mouka
- sůl
- majoránka
- mletý kmín
Postup přípravy zdravých bramboráků
1. Nejprve si předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
2. Očistěte brambory, na jeden způsob i cibuli a česnek.
3. Vše řádně omyjeme a můžeme nastrouhat. Brambory a cibuli nastrouháme na malé plátky a česnek do směsi také prolisujeme.
4. Přidáme vejce a podle chuti přidáme kmín, majoránku a sůl.
5. Podle vodnatosti brambor přidáváme mouku, dokud nezískáme přiměřeně hustou hmotu, která drží pohromadě.
Těsto by nemělo být příliš řídké ani příliš husté.
6. Připravte si pečicí papír na plech. Pokud není dostatečně vymazaný, můžete ho potřít lehkou vrstvou olivového oleje. Avšak velmi opatrně.
7. Těsto položte na plech a vytvarujte z něj placičky.
8. Dejte je péct do trouby. Pečte je přibližně 20 minut. Můžete, ale nemusíte je obracet.
Placky jsou na povrchu zlatavé a křupavé a uprostřed měkké. Jsou dobré s řeckým salátem nebo jen s jogurtovou omáčkou či tsatziki.
Díky pohankové mouce jsou vhodné i pro lidi s nesnášenlivostí lepku nebo alergií na něj.
Další nápady na zdravé a fit recepty najdete také zde.