Zdravé zapečené těstoviny s brokolicí. Znáte tento recept?
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 25 minut + 20 minut pečení |
Porce | přibližně 4 porce |
Zelené zapečené těstoviny potěší alergiky, ale například i sportovce. Brokolici si totiž oblíbili lidé s vysokou tělesnou zátěží, zejména kulturisté.
Náš recept na těstoviny zapečené s brokolicí se snadno připravuje a uspokojí i ty nejvybíravější žaludky.
Základem jsou kvalitní těstoviny, například rýžové nebo dětské těstoviny. Jsou neutrální a malé, takže vynikne brokolice a ostatní ingredience.
Hlavní ingrediencí receptu je čerstvá brokolice, ale můžete použít i mraženou. Občas se nám také stane, že na poslední chvíli neseženeme mezi čerstvou zeleninou pěknou brokolici. V tom případě sáhneme po mražené.
Brokolice patří mezi velmi ceněnou zeleninu. Je velmi prospěšná pro naše zdraví. Říká se jí také zelená růže nebo královna zeleniny.
V minulosti ji využívali i přírodní léčitelé, kteří ji používali v boji proti různým a závažným onemocněním.
Patří do stejné skupiny jako zelí, kedlubny, kapusta nebo mangold, tedy mezi kapustovité rostliny.
Odhaduje se, že se začala pěstovat ve středověku a do dnešní podoby ji vyšlechtili Italové. Byla dokonce nazývána italským chřestem.
Její užitečnost spočívá především ve složení. Je bohatá na vitaminy, minerály a další účinné látky.
Z vitaminů jsou přítomny A, B1, B2, B3, B5, B6 a B9, C, E a K. Z minerálních látek převažuje draslík, dále fosfor, hořčík, mangan, lutein, betakaroten, vápník, vláknina, selen, zinek a železo.
Tato kombinace z ní dělá skvělý prostředek pro podporu zdraví. Její příznivé účinky se projevují v boji proti zácpě a zažívacím potížím.
Pomáhá při řešení zánětů v těle, ale pomůže také regulovat hladinu cukru nebo toxinů a chemických látek v těle.
Díky obsahu řady antioxidačních látek příznivě působí na pročištění a uvolnění trávení. To je užitečné zejména pro správnou funkci jater, ledvin, střev, ale také pro zdraví kůže a například i plic.
Obsahuje také sulforafan, který je velkým pomocníkem v boji proti rakovinným buňkám. Bylo prokázáno, že tato látka pomáhá také autistům, lidem s nemocemi srdce, alergiemi, cukrovkou nebo záněty kostních kloubů.
Důležitou složkou je také kokosová smetana. Ta nahrazuje běžnou smetanu ke šlehání, která je poměrně těžká a obsahuje hodně živočišných tuků.
Kokosové mléko je velmi oblíbenou náhradou mléka s laktózou. Jedná se o rostlinnou potravinu s vysokým obsahem prospěšných látek a účinků na naše zdraví.
Kokosové mléko a smetana jsou oblíbené zejména na Havaji, v Indii a Jižní Americe. Přináší nám trochu zdravé exotiky do naší kuchyně.
Obsahuje méně tuku, a o to více prospěšných a méně zatěžujících živin.
Díky této smetaně získáme pro naše tělo dostatek kalorií, bílkovin, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, mědi, manganu, sacharidů, vlákniny a železa.
Z vitaminů zde najdeme C, E a K a také velmi prospěšnou kyselinu listovou.
I přes obsah tuku v kokosovém krému můžeme zhubnout. Jedná se o MCT tuky prospěšné pro naše tělo a metabolismus.
Ingredience na zapečené těstoviny s brokolicí
- 300 g rýžových těstovin pro děti
- 250 ml kokosového krému
- 150 g strouhaného sýra bez laktózy
- 1 středně velká brokolice
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- bazalka
- černý pepř
Recept
1. Nejprve uvařte těstoviny. Můžete vařit doměkka, někdo dává přednost al dente.
2. Brokolici předem uvaříme v osolené vroucí vodě.
3. Brokolici nakrájejte na menší kousky. Smíchejte ji s těstovinami a olejem a nasypte do zapékací misky.
4. Směs zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a kořením.
Ke smetaně a vejci můžete pro lepší chuť přidat jak sýr, tak kvalitní prosciutto.
5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20 minut. Poté vyjměte, posypte sýrem a dopečte.
6. Můžete směs nalít do formy na muffiny. Tím se jednotlivé porce upečou zvlášť.
Dobrou chuť!
Takto zapečené těstoviny se skvěle hodí k čerstvému baby špenátu s jarní cibulkou a cherry rajčátky pohozenými v olivovém oleji s provensálskými bylinkami.
Díky použití bezlaktózové smetany a sýra jsou těstoviny vhodné i pro osoby s intolerancí laktózy a díky rýžovým těstovinám také pro celiaky.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: