Zdravé kuřecí kari s kokosovým mlékem? Zde je jednoduchý recept
Náš recept na kuřecí kari je velmi jednoduchý a zdravý. Lze ho připravit v různých variantách. Naše je vhodné i pro osoby s intolerancí laktózy.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 55 minut |
Porce | přibližně 4 porce |
Naše kuřecí kari je vynikající a lehké. Pochutnají si na něm i lidé s intolerancí laktózy nebo milovníci orientálních jídel.
Kuřecí maso je nejjednodušší na přípravu a dá se zpracovat snad na milion způsobů.
Je důležitou potravinou pro lidi s oslabenou imunitou. Obsahuje prospěšné látky, které přispívají k výstavbě našich tkání.
Obsahuje také prospěšný niacin, který je skvělým pomocníkem při tvorbě energie a udržování zdravé pokožky a dobře fungujícího trávicího traktu.
V kuřecím mase se nacházejí vitaminy a minerální látky, které podporují růst vlasů a nehtů, vyživují pokožku a normalizují metabolismus.
Díky své lehkosti patří také mezi oblíbené dietní potraviny. Má nízký obsah kalorií a tuku. Je velmi dobře stravitelné a zároveň je také velmi syté.
Oblíbili si ho také fitness nadšenci a kulturisté, protože je velmi bohaté na bílkoviny, které napomáhají růstu svalů a jejich objemu.
Pokud se konzumuje opravdu kvalitní kuřecí maso, je velmi dobré v prevenci srdečních onemocnění a mrtvice.
Barva kurkumy je podobná barvě zlata a stejně tak je cenná pro zdraví. Je to velmi silný antioxidant s protizánětlivými účinky.
Není náhodou, že se před stovkami let používala v lidovém léčitelství, tradiční čínské medicíně, jako součást ájurvédy a podobných léčebných a léčebných postupů.
Pomáhá také zlepšovat mozkové funkce a dokonce snižovat riziko Alzheimerovy choroby.
Jeho protizánětlivá a regenerační funkce pomáhá proti řadě zažívacích potíží, žaludečním potížím, oslabené imunitě, zánětům a kloubním problémům a kvasinkovým infekcím.
Zázvor je také součástí našeho receptu. V naší oblasti ho používáme při zánětech a oslabené imunitě.
Tento kořen z jihovýchodní Asie je bohatý na vitaminy a minerály, které jsou prospěšné pro tělo i mozek, a má všestranné využití.
Věděli jste, že doporučená denní dávka zázvoru jsou asi 4 gramy?
Mezi pozitivní účinky zázvoru patří zmírnění nevolnosti, podpora imunity a trávení, prevence žaludečních vředů, podpora zdraví mozku nebo zmírnění menstruačních křečí.
Ingredience na kuřecí kari s kokosovým mlékem
- 400 g bio kuřecích prsou
- 400 ml kokosového mléka
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 1 ks červené papriky
- 3 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- zázvor
- olivový olej
- limetka
- kurkuma
- sůl
- mletý černý pepř
- chilli
Recept
1. Kuřecí prsa očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Mrkev a papriku očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky.
2. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme maso a zbylou zeleninu a prolisovaný česnek.
3. Nakonec přidáme koření, limetkovou šťávu a kousek nastrouhaného zázvoru a zalijeme trochou vlažné vody.
Do směsi přidejte jen tolik vody, aby bylo maso pokryto asi do tří čtvrtin.
4. Za občasného míchání společně vařte, dokud maso nezměkne a není hotové.
V této chvíli je dobré přidat na tenká kolečka nakrájenou jarní cibulku.
5. Nakonec přidejte kokosové mléko a krátce společně povařte. Případně můžete přidat koření podle chuti.
Před dokončením můžete do směsi přidat med, který zvýrazní její chuť.
Dobrou chuť!
Naše kuřecí kari v této podobě je vynikající s neutrální rýží nebo rýžovými nudlemi či dalšími přílohami, jako je salát apod.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: