Zdravá hokkaido polévka pro alergiky. Znáte tento recept?
Hokkaido polévka je sama o sobě velmi zdravá. My ji ale připravíme v ještě zdravější verzi, která je vhodná zejména pro alergiky.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 25 minut + 45 minut vaření |
Porce | 6 osob |
Dýně hokaido je sama o sobě zdravá a plná vitaminů. Přinášíme vám recept na chutnou a trochu exotickou polévku hokaido vhodnou i pro alergiky.
S podzimem přichází sezóna dýní. Ta hokkaido rozhodně patří k těm velmi oblíbeným.
Dýni hokkaido lze připravit na mnoho různých způsobů, včetně různých variací omáček a polévek. Jednu takovou, s exotickou kombinací koření a ingrediencí, si připravíme i my.
Největší výhodou je vysoký obsah betakarotenu, který se projevuje už její krásnou oranžovou barvou.
Je také skvělým pomocníkem při zánětech a zánětlivých onemocněních. Díky obsahu antioxidantů je také užitečná při očistě organismu a žaludečních potížích.
Obsahuje také mnoho vitaminů a minerálů, jako jsou A, B, C, E, K, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, draslík, lutein a zeaxatin. Ty přispívají k dobrému zdraví očí. Vláknina, železo, vápník, hořčík nebo fosfor přispívají k dobrému trávení.
Díky nízkému obsahu kalorií je vyhledávanou potravinou. Pomáhá také snižovat krevní tlak a je vhodná pro diabetiky.
Některé zdroje dokonce uvádějí, že má antiparazitární účinky. Díky svému složení pomáhá při ochraně buněk a udržování zdraví pokožky.
Další složka naší polévky, mrkev, také obsahuje velké množství betakarotenu.
Mrkev je také bohatá na vitaminy A, B, C, D a E. Je vydatným zdrojem hořčíku, vápníku a železa a dokonce i antioxidantů. Má nízký obsah cukrů a tuků.
Má velmi dobrý vliv na zdraví našich očí, funkci mozku a zlepšení paměti, na ochranu jater a celého imunitního systému.
Zdravá hokkaido polévka pro alergiky nám přinese mnoho balhodárných účinků. Je nejen chutná, ale také posílí náš organismus.
Náš recept je vhodný pro osoby s nesnášenlivostí laktózy i lepku. Obohatí také jídelníček každého, kdo má rád pestrou a zdravou stravu.
Tak se do toho pusťte.
Suroviny na polévku
- 1 malá dýně hokkaido (měla by být mírně měkká, ale ne rozměklá)
- 4 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 menší čerstvý zázvor
- 1 pomeranč
- 200 ml kokosového mléka
- 200 ml kokosové smetany na vaření
- olivový olej
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- muškátový oříšek
- kurkuma
- černý pepř
Recept na zdravou hokkaido polévku
1. Dýni hokkaido řádně omyjte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Ze čtvrtek odstraňte semínka a očištěné měsíčky nakrájejte na malé kostičky (asi 2–4 cm, podle jejich tvrdosti).
Někteří lidé dýni neloupou, protože podle některých zdrojů obsahuje nejvíce vitamínů. Pokud tedy nechcete, dýni neloupejte a vařte ji s ní.
Semínka nemusíte vyhazovat. Můžete je osolit a upéct a připravit z nich pečená dýňová semínka.
2. Očistěte a nakrájejte také mrkev. A obě suroviny dejte společně do osolené vody vařit.
3. Přidejte také očištěné celé stroužky česneku. Do varného sáčku vložíme nové koření a bobkový list a vložíme je do vody.
Pokud takové sáčky nemáte, budete muset koření vylovit, takže si pamatujte, kolik jste ho tam dali.
4. Vařte společně asi půl hodiny, dokud mrkev i dýně nezměknou.
5. Když jsou suroviny měkké, vyjměte bobkový list a nové koření a vše rozmixujte společně s vodou. Důkladně rozmixovanou směs vraťte na oheň.
6. Připravte si směs z kokosového mléka i smetany, trochu nastrouhaného zázvoru, velmi jemně nastrouhaného muškátového oříšku a trochu kurkumy. Vše rozšlehejte a přidejte do polévky.
7. Krátce povařte, a když polévka začne bublat, přidejte podle chuti polovinu nebo celou pomerančovou šťávu.
Přidejte také trochu nastrouhané kůry z pomeranče, která polévce dodá vůni i chuť.
8. Polévka je hotová po smíchání všech ingrediencí a krátkém povaření.
Polévku je nejlepší podávat s opraženými dýňovými, slunečnicovými nebo lněnými semínky, kterými se jen lehce posype. Můžete je také opéct všechna dohromady.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte si uvařit z našich dalších receptů