Zdravá brokolicová polévka plná vitamínů? Tento recept si zamilujete
Přinášíme vám recept na rychlou a zdravou verzi brokolicové polévky, která je vhodná pro vegany nebo alergiky. Zaručeně potěší každého.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 45 minut |
Porce | 4 osoby |
Brokolicová polévka patří do skupiny těch, které buď milujeme, nebo nenávidíme. Tuhle si však zamiluje každý, protože je plná vitamínů a chutných ingrediencí.
Hlavní ingrediencí našeho receptu je samozřejmě brokolice. Víte, co její konzumací získáme?
Tato zelená zelenina je skvělým zdrojem vitaminu C. Získáme z ní také vitamin A, B komplex, vitamin H a K. Nechybí anibetakaroten, vápník, železo, selen, draslík, fosfor, hořčík, síra a chrom.
Říká se, že čím je brokolice zelenější, tím více betakarotenu a vitaminu C obsahuje.
Díky těmto látkám nám pomáhá při správném fungování krevního systému nebo pro zdraví kostí. Doporučuje se proto také při léčbě osteoporózy, proti nadměrné hydrataci a při onemocnění jater, žaludku, žlučníku a ledvin.
Díky vláknině, která je v brokolici hojně zastoupena, napomáhá správnému trávení.
Největší zbraní brokolice je obsah antioxidantů, díky nimž pomáhá v boji proti rakovině i zánětům. Pomáhá také v prevenci, a to proti nádorům, zejména nádorům plic u kuřáků, rakovině tlustého střeva nebo dělohy.
Kalorické počtáře nejvíce potěší, že 100 gramů tohoto zázraku obsahuje pouze 143 kJ, což je 34 kcal.
Brokolici si oblíbili také fitness trenéři a sportovci pro její kombinaci minerálů a vitaminů, která je nejvhodnější pro správnou funkci svalů a regeneraci. Stimuluje také metabolismus sacharidů a bílkovin.
Složení
- olivový olej
- sůl
- mletý černý pepř
- bazalka
- sójová omáčka
- kokosové mléko
- 2–4 stroužky česneku
- šalvějové cibulky
- malá zelená brokolice
Jak připravit zdravou brokolicovou polévku
1. Brokolici uvařte v osolené vodě. Před vařením je nejlepší odkrojit alespoň 1 cm nohy, případně i více, pokud nemáte rádi tvrdé části.
2. Když je měkká, brokolici vyjměte a nakrájejte na menší kousky. Nohu je nejlepší nakrájet na malé kostičky a růžičky rozdělit na co nejmenší části.
Několik růžiček si ponechte na ozdobu.
3. Na olivovém nebo kokosovém oleji osmahněte malou, ale čerstvou cibuli (můžete použít i dvě malé šalotky).
4. Když cibule získá zlatavou barvu, přidejte česnek a chvíli společně smažte.
5. Přidejte kostičky a růžičky uvařené a připravené brokolice a vše společně zalijte asi polovinou vody, ve které se vařila.
6. Chvíli podusíme s kořením a přidáme kokosové mléko. Pokud máte rádi hustší, klidně do mléka přidejte lžíci kukuřičného škrobu.
Je dobré mléko a škrob nejprve dobře prošlehat nebo rozšlehat, aby se netvořily hrudky.
7. Po chvíli vaření vše smíchejte dohromady. Nakonec vraťte na chvíli na oheň a nechte vařit. Na závěr přidejte odložené růžičky.
Podle chuti dochuťte a podávejte s rozdrobenou mozzarellou, strouhaným parmazánem nebo i čerstvými topinkami s česnekem.
Polévka je výborná pro osoby s intolerancí nebo dietou. Je velmi bohatá na vitaminy a minerály a také velmi sytá.
Dobrou chuť!