Zdravá brokolicová polévka plná vitamínů? Tento recept si zamilujete

Zdravá brokolicová polévka plná vitamínů? Tento recept si zamilujete
Zdroj fotografie: Getty images

Přinášíme vám recept na rychlou a zdravou verzi brokolicové polévky, která je vhodná pro vegany nebo alergiky. Zaručeně potěší každého.

Obtížnost nízká
Příprava 45 minut
Porce 4 osoby

Brokolicová polévka patří do skupiny těch, které buď milujeme, nebo nenávidíme. Tuhle si však zamiluje každý, protože je plná vitamínů a chutných ingrediencí.

Hlavní ingrediencí našeho receptu je samozřejmě brokolice. Víte, co její konzumací získáme?

Tato zelená zelenina je skvělým zdrojem vitaminu C. Získáme z ní také vitamin A, B komplex, vitamin H a K. Nechybí anibetakaroten, vápník, železo, selen, draslík, fosfor, hořčík, síra a chrom.

Říká se, že čím je brokolice zelenější, tím více betakarotenu a vitaminu C obsahuje.

Díky těmto látkám nám pomáhá při správném fungování krevního systému nebo pro zdraví kostí. Doporučuje se proto také při léčbě osteoporózy, proti nadměrné hydrataci a při onemocnění jater, žaludku, žlučníku a ledvin.

Díky vláknině, která je v brokolici hojně zastoupena, napomáhá správnému trávení.

Největší zbraní brokolice je obsah antioxidantů, díky nimž pomáhá v boji proti rakovině i zánětům. Pomáhá také v prevenci, a to proti nádorům, zejména nádorům plic u kuřáků, rakovině tlustého střeva nebo dělohy.

Kalorické počtáře nejvíce potěší, že 100 gramů tohoto zázraku obsahuje pouze 143 kJ, což je 34 kcal.

Brokolici si oblíbili také fitness trenéři a sportovci pro její kombinaci minerálů a vitaminů, která je nejvhodnější pro správnou funkci svalů a regeneraci. Stimuluje také metabolismus sacharidů a bílkovin.

Složení

  • olivový olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • bazalka
  • sójová omáčka
  • kokosové mléko
  • 2–4 stroužky česneku
  • šalvějové cibulky
  • malá zelená brokolice

Jak připravit zdravou brokolicovou polévku

1. Brokolici uvařte v osolené vodě. Před vařením je nejlepší odkrojit alespoň 1 cm nohy, případně i více, pokud nemáte rádi tvrdé části.

2. Když je měkká, brokolici vyjměte a nakrájejte na menší kousky. Nohu je nejlepší nakrájet na malé kostičky a růžičky rozdělit na co nejmenší části.

Několik růžiček si ponechte na ozdobu.

3. Na olivovém nebo kokosovém oleji osmahněte malou, ale čerstvou cibuli (můžete použít i dvě malé šalotky).

4. Když cibule získá zlatavou barvu, přidejte česnek a chvíli společně smažte.

5. Přidejte kostičky a růžičky uvařené a připravené brokolice a vše společně zalijte asi polovinou vody, ve které se vařila.

6. Chvíli podusíme s kořením a přidáme kokosové mléko. Pokud máte rádi hustší, klidně do mléka přidejte lžíci kukuřičného škrobu.

Je dobré mléko a škrob nejprve dobře prošlehat nebo rozšlehat, aby se netvořily hrudky.

7. Po chvíli vaření vše smíchejte dohromady. Nakonec vraťte na chvíli na oheň a nechte vařit. Na závěr přidejte odložené růžičky.

Podle chuti dochuťte a podávejte s rozdrobenou mozzarellou, strouhaným parmazánem nebo i čerstvými topinkami s česnekem.

Polévka je výborná pro osoby s intolerancí nebo dietou. Je velmi bohatá na vitaminy a minerály a také velmi sytá.

Dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.