Tvaroh – zdravotní účinky a co obsahuje? Je to bílé zlato našeho jídelníčku

Tvaroh má několik skvělých vlastností. Je výborným pomocníkem v kuchyni, dá se připravit snad na sto způsobů. Je to pochoutka jak pro sladké, tak pro slané jedlíky. Obsahuje však také mnoho prospěšných látek, proto si ho oblíbili i sportovci a příznivci zdravé výživy.
Tvaroh je výborným pomocníkem v kuchyni. Snadno se obměňuje a lze ho použít na různé způsoby.
Kromě kuchyně jej lze použít i jako kosmetický přípravek v podobě zábalů a masek pro zářivou pleť.
Může obohatit náš jídelníček při snídani v podobě různých pomazánek, v dezertech a koláčích, salátech, a dokonce i jako součást přílohy k hlavnímu jídlu.
Sladké brambory jsou například vhodnou přílohou k masu nebo jeho veganské náhražce, případně k sóje či tofu.
To, že se snadno kombinují, zajišťuje především jejich rozmanitost. Známe několik druhů tvarohu. Kromě tvrdého a měkkého tvarohu existují také tvrdé tvarohy na strouhání, pro pekaře, šlehané tvarohy a různé tvarohové krémy a dezerty. Ze všech druhů si můžeme vybrat také obsah tuku v sušině, a to plnotučný, polotučný, nízkotučný a netučný.
Existuje také veganský tvaroh na rostlinné bázi. Náš článek se však zabývá tím živočišným.
Tvaroh je oblíbený také u kulturistů a milovníků zdravé výživy. Díky svému složení je sytý, dodává tělu energii a především je lehce stravitelný.
Obsahuje mnoho minerálů a vitaminů, složek, jako je kyselina listová a omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Nachází se v něm betakaroten, riboflavin, thiamin, A, B6, B12, C, D, E, draslík, fluor, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, vápník a zinek.
Výhodou jsou lehce stravitelné bílkoviny, minimum tuků a sacharidů. Důkazem je, že ve 250 g tvarohu je pouze 163 kalorií.
Tvaroh je vynikající náhradou masa ve vegetariánské stravě. Díky svému složení je lehce stravitelný a tělo si z něj uchovává pouze potřebné živiny.
Je také užitečný při samotném vyprazdňování. Odkyseluje a čistí obsah střev, čímž zbavuje trávení škodlivých látek, mikrobů a karcinogenních látek. Celkově podporuje činnost metabolismu.
Je také prospěšný pro oběhový systém, protože jeho tuky snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Konzumace tvarohu je výborná také pro udržení zdravých kostí, zubů, nehtů a jako prevence proti osteoporóze.
Doporučuje se dětem ve vývinu, ženám nad 40 let a těhotným ženám. V těhotenství se tvaroh doporučuje pro zdravý vývoj dítěte, ale také podpoří funkci svalů a regeneraci. Pomůže tak správné funkci srdečního svalu a také svalovým kontrakcím.
Při pravidelné konzumaci působí příznivě na nervy, proti napětí nebo úzkosti.
Zabraňuje také odumírání mozkových buněk, čímž podporuje jejich správnou funkci. To pomáhá v prevenci Alzheimerovy choroby a depresí.
Tvaroh je balzámem pro naše tělo i duši. Podpoří imunitní systém a v podobě skvělého jídla také podpoří dobrou náladu.
Vyzkoušejte naše recepty na koláče s tvarohem
