Recepty na bezlepkové rolády: už jste vyzkoušeli naši čokoládovou a kokosovou?

Znáte ten pocit, když jdete kolem cukrárny a zákusky na vás vyzývavě vykukují z výlohy? Smutně sklopíte zrak a odcházíte s hladovým žaludkem celiaka... Hlavu vzhůru! Máme pro vás další skvělé, a přitom jednoduché recepty, které si můžete připravit sami doma. Tentokrát jsme si posvítili na bezlepkové rolády.
Obsah článku
Recept na bezlepkové rolády ve variantě s kokosem a čokoládou. Už jste vyzkoušeli naše varianty?
Kokosová roláda bez mouky
Protože k přípravě této rolády nebudete potřebovat žádnou mouku, lze recept označit za přirozeně bezlepkový. Její příprava je opravdu jednoduchá a seznam potřebných ingrediencí si rychle zapamatujete!
Vše, co budete potřebovat, je:
- 100 g krystalového cukru
- 50 g kakaa
- 5 vajec
- 1 šlehačka 33%
- strouhaný kokos
Postup je následující:
Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a poté přidáme kakao. Vše znovu společně vyšleháme.
Do bílků přidejte špetku soli, aby šlehačka lépe držela. Opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků do připravené kakaové směsi.
Připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut.
Doba pečení se však může lišit v závislosti na typu trouby.
Když je těsto již upečené (což můžete snadno zkontrolovat zapíchnutím špejle do těsta), vyjměte ho z trouby a srolujte do vlhké utěrky, abyste vytvořili roládu.
Po vychladnutí těsto znovu rozválejte.
Vyšlehejte smetanu a podle chuti přidejte kokosový nebo vanilkový cukr (podle toho, co máte rádi).
Těsto potřete kokosovým krémem a poté srolujte do špalíčku. Vršek rolády můžeme potřít zbylým krémem a posypat kokosem, případně ozdobit podle vlastní fantazie (čokoládové ostružiny, ovoce...).
Bezlepková čokoládová roláda
Milovníci čokolády si mohou podobným způsobem připravit lahodnou čokoládovou roládu.
Postup zadělávání těsta zůstává nezměněn: žloutky se vyšlehají s cukrem do pěny, přimíchá se kakao a nakonec se lehce vmíchá sníh z bílků.
Těsto lze péct při 180 stupních asi 15 minut.
Místo kokosového krému a kokosové náplně však můžete roládu naplnit čokoládovým krémem.
Oblíbeným a hlavně rychlým řešením je pařížská šlehačka, kterou lze velmi snadno připravit podle návodu.
Další možností je připravit čokoládový krém nad párou. Na krém budete potřebovat:
- 2 vejce
- 50 g krystalového cukru
- 50 g čokolády na vaření
- 150 g másla
Do hrnce dejte všechny ingredience: tedy vejce, cukr a nalámanou čokoládu. Hrnec s přísadami vložte do většího hrnce s vodou a přiveďte jej k varu, čímž vytvoříte "vodní lázeň".
Všechny přísady vaříte za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém. Poté vypnete oheň a necháte krém vychladnout.
Vyšlehejte asi 150 g změklého másla, které pak zašleháte do vychladlé kakaové směsi.
Vznikne nadýchaný čokoládový krém, kterým naplníte upečené těsto a poté ho srolujete do rolády.
Krémem můžete potřít i vrchní část rolády, aby byla vláčnější a chutě se spojily. Vršek dortu můžete také libovolně ozdobit, abyste potěšili nejen své chuťové pohárky, ale i oko.
Související
