- Recepty z domácej lekárne (Alena Doležalová)
- Najedzte sa do štíhlosti (Antónia Mačingová)
Recept: zelené fit rizoto s hráškem a brokolicí. Jak na to?
Rizoto je velmi variabilní pokrm. V podstatě se dá připravit z čehokoli v jakékoli verzi. Náš recept na zelené rizoto je plný vitamínů a minerálů.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 15 minut + 20 minut vaření |
Porce | pro 3 osoby |
Naše zelené rizoto s hráškem a brokolicí je velmi chutné a lehké jídlo, které ocení i ti nejvybíravější jedlíci. Ve skutečnosti je vhodné pro celiaky, lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu, ale také pro vegetariány, dokonce i pro vegany.
Přestože existuje několik druhů rýže, které lze k přípravě rizota použít, nejlepší je zvolit rýži natural nebo dokonce basmati. Oba druhy obsahují vysoký podíl minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, hořčíku a manganu. Obsahují také dostatek vitamínu B.
Samotná rýže je výborná na krevní tlak, hladinu cholesterolu, čistí ledviny a pomáhá čistit trávicí trakt.
Dámy jistě potěší, že rýže má příznivý vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže a kostí.
Také brokolice a hrášek obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek.
Brokolice například obsahuje více vitaminu C než citrusové plody a velké množství vitaminů E, B1, B2, beta-karotenu a kyseliny listové.
Hrách zase obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů B, C a E.
Celkově je náš recept vhodný pro prevenci rakoviny, posílení nervového nebo trávicího systému. Je vhodný také pro snížení hladiny cholesterolu a pro zdraví vlasů a pokožky.
Suroviny
Používáme různé ingredience podle chuti a stravy, kombinace je na vás.
- sůl
- olivový olej
- černý mletý pepř
- tři stroužky česneku
- půl hrnku hrášku
- čerstvá menší brokolice, mohou být i dva hrnky mražené
- hrnek rýže
Postup
Hrášek propláchneme vodou a uvaříme ho spolu s omytou a očištěnou brokolicí v osolené vodě s několika kapkami oleje. Stačí i menší množství vody. Ingredience se budou připravovat spíše v páře než ve vodě.
Když je zelenina měkká, vše smícháme dohromady. Do omáčky přidejte několik rozdrcených stroužků česneku.
Mezitím jsme si připravili rýži, která je již uvařená doměkka.
Rýži vaříme zpravidla v poměru 1 dcl rýže na 1,5 dcl vody. Nejlepší je jen osolená, případně s celou cibulí posypanou hřebíčkem.
Vše smícháme dohromady.
Klidně přidejte na ozdobu strouhaný sýr, strouhaný parmazán. Pokud jste vegan, přidejte i grilovanou cuketu.
Protože náš recept neobsahuje lepek ani laktózu, je vhodný pro celiaky, alergiky a dokonce i pro vegetariány nebo vegany.