Recept na zdravou a lehkou hrachovou polévku pro celiaky a vegany

Recept na zdravou a lehkou hrachovou polévku pro celiaky a vegany
Zdroj fotografie: Getty images

Náš zdravý recept na úžasnou hrachovou polévku je velmi jednoduchý, rychlý a zdravý. Je vhodná i pro ty nejvybíravější jedlíky. Pochutnat si na ní mohou i celiaci, lidé s intolerancí laktózy a vegani.

Obtížnost nízká
Příprava 40 minut
Porce přibližně 4 porce

Připravte si s námi snadnou a rychlou hrachovou polévku. Na našem receptu si pochutnají vegani i alergici. Potěší i ty nejnáročnější strávníky.

Zelený hrášek se snadno pěstuje, takže je oblíbenou a zdravou surovinou na vaření.

Je bohatý na nejrůznější minerály a vitaminy, například draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, vlákninu, zinek, železo a vitaminy A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C, D, K.

To znamená, že je užitečný při prevenci vysokého krevního tlaku, který je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Chrání také srdce a oběhový systém.

Hrách také podporuje zdravý růst vlasů a nehtů. Celkově podporuje růst buněk, což pomůže dětem v jejich vývoji i dospívajícím.

Každého, koho trápí stárnutí, potěší také vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty totiž napomáhají obnově buněk a chrání před předčasným stárnutím.

Díky vláknině zajišťuje kvalitní trávení, peristaltiku a obnovu střev. Zbavuje náš organismus škodlivin a karcinogenů.

Hrách obsahuje také látky, které pomáhají zmírňovat deprese a stres. Má totiž blahodárný vliv na naše nervy, díky čemuž máme vyrovnanější náladu.

Hrách je také známý tím, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Hrách je kaloricky vyvážená zelenina, která se používá hlavně při hubnutí. Kromě toho nás také dobře zasytí a nemáme takovou chuť k jídlu.

O mátě je naopak známo, že zvyšuje chuť k jídlu. Polévka je tak zdravě vyvážená.

Díky její konzumaci nám máta dodává bílkoviny, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sacharidy, sodík, tuk, vlákninu, železo, vápník, zinek, omega-3 a omega-6 mastné nenasycené kyseliny a mezi vitaminy patří A, B, C.

Ve starém Egyptě byla máta vysoce ceněnou rostlinou. Vyráběly se z ní zábaly a svazky máty se přidávaly do hrobek zemřelých faraonů.

Má pozitivní vliv na peristaltiku střev, což pomůže i při větrech a nadýmání.

Pomáhá také při zažívacích potížích malých dětí. Zkrotí jejich chuť k jídlu a zklidní trávení. Babičky ji doporučují při problémech se zatvrdlými prsy při kojení.

Ingredience pro přípravu lehké a zdravé hrachové polévky

  • 450 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý kmín
  • kurkuma
  • několik lístků máty
  • olivový olej
  • bezlepkové toasty jako příloha
  • hráškové klíčky a bezlaktózová ricotta nebo bezlaktózová zakysaná smetana na ozdobu

Recept

1. Připravte si hrášek, buď čerstvý, nebo z mrazáku. Nechte jej chvíli rozmrazit.

2. Mezitím očistěte a nadrobno nakrájejte cibuli. Můžete ji osmažit na olivovém oleji dozlatova.

3. Přidejte hrášek a krátce společně orestujte, ihned zalijte čirým zeleninovým vývarem.

4. Přidejte několik lístků máty, rozmačkaný česnek, kmín, trochu kurkumy, sůl a pepř podle chuti.

5. Polévku povaříme jen chvíli, protože hrášek je hotový rychle.

6. Po uvaření polévku rozmixujeme dohladka a ještě chvíli povaříme.

Dobrou chuť!

Při podávání polévku ozdobte hráškovými klíčky a ricottou nebo zakysanou smetanou bez laktózy. Lze ji také podávat s bezlepkovými toasty.

Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.