Recept na zdravou a lehkou hrachovou polévku pro celiaky a vegany
Náš zdravý recept na úžasnou hrachovou polévku je velmi jednoduchý, rychlý a zdravý. Je vhodná i pro ty nejvybíravější jedlíky. Pochutnat si na ní mohou i celiaci, lidé s intolerancí laktózy a vegani.
Obtížnost | nízká |
Příprava | 40 minut |
Porce | přibližně 4 porce |
Připravte si s námi snadnou a rychlou hrachovou polévku. Na našem receptu si pochutnají vegani i alergici. Potěší i ty nejnáročnější strávníky.
Zelený hrášek se snadno pěstuje, takže je oblíbenou a zdravou surovinou na vaření.
Je bohatý na nejrůznější minerály a vitaminy, například draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, vlákninu, zinek, železo a vitaminy A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C, D, K.
To znamená, že je užitečný při prevenci vysokého krevního tlaku, který je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Chrání také srdce a oběhový systém.
Hrách také podporuje zdravý růst vlasů a nehtů. Celkově podporuje růst buněk, což pomůže dětem v jejich vývoji i dospívajícím.
Každého, koho trápí stárnutí, potěší také vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty totiž napomáhají obnově buněk a chrání před předčasným stárnutím.
Díky vláknině zajišťuje kvalitní trávení, peristaltiku a obnovu střev. Zbavuje náš organismus škodlivin a karcinogenů.
Hrách obsahuje také látky, které pomáhají zmírňovat deprese a stres. Má totiž blahodárný vliv na naše nervy, díky čemuž máme vyrovnanější náladu.
Hrách je také známý tím, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Hrách je kaloricky vyvážená zelenina, která se používá hlavně při hubnutí. Kromě toho nás také dobře zasytí a nemáme takovou chuť k jídlu.
O mátě je naopak známo, že zvyšuje chuť k jídlu. Polévka je tak zdravě vyvážená.
Díky její konzumaci nám máta dodává bílkoviny, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sacharidy, sodík, tuk, vlákninu, železo, vápník, zinek, omega-3 a omega-6 mastné nenasycené kyseliny a mezi vitaminy patří A, B, C.
Ve starém Egyptě byla máta vysoce ceněnou rostlinou. Vyráběly se z ní zábaly a svazky máty se přidávaly do hrobek zemřelých faraonů.
Má pozitivní vliv na peristaltiku střev, což pomůže i při větrech a nadýmání.
Pomáhá také při zažívacích potížích malých dětí. Zkrotí jejich chuť k jídlu a zklidní trávení. Babičky ji doporučují při problémech se zatvrdlými prsy při kojení.
Ingredience pro přípravu lehké a zdravé hrachové polévky
- 450 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- sůl
- mletý kmín
- kurkuma
- několik lístků máty
- olivový olej
- bezlepkové toasty jako příloha
- hráškové klíčky a bezlaktózová ricotta nebo bezlaktózová zakysaná smetana na ozdobu
Recept
1. Připravte si hrášek, buď čerstvý, nebo z mrazáku. Nechte jej chvíli rozmrazit.
2. Mezitím očistěte a nadrobno nakrájejte cibuli. Můžete ji osmažit na olivovém oleji dozlatova.
3. Přidejte hrášek a krátce společně orestujte, ihned zalijte čirým zeleninovým vývarem.
4. Přidejte několik lístků máty, rozmačkaný česnek, kmín, trochu kurkumy, sůl a pepř podle chuti.
5. Polévku povaříme jen chvíli, protože hrášek je hotový rychle.
6. Po uvaření polévku rozmixujeme dohladka a ještě chvíli povaříme.
Dobrou chuť!
Při podávání polévku ozdobte hráškovými klíčky a ricottou nebo zakysanou smetanou bez laktózy. Lze ji také podávat s bezlepkovými toasty.
Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty: