Recept na zdravé banánové muffiny bez mouky a laktózy. Vyzkoušejte ho s námi
Připravte si s námi lahodné muffiny, o které se nemusíte starat. Jejich příprava je jednoduchá a snadno je zařadíte do jakéhokoli jídelníčku. Mohou si na nich pochutnat celiaci i lidé s intolerancí laktózy nebo alergií na laktózu a mléčné výrobky.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 35 minut |
Porce | 12 kusů |
Muffiny jsou skvělou pochoutkou nejen jako nedělní sladkost, ale také kdykoli během týdne, ať už k snídani nebo jako sladká tečka po obědě.
Hlavní ingrediencí receptu jsou, jak už název napovídá, banány. Ty jsou plné vody a sacharidů, které dodávají našemu tělu energii.
Výbornou vlastností banánů je jejich nízký obsah tuku. Z minerálních látek obsahují také draslík, hořčík, fosfor, mangan měď, selen, sodík, vlákninu, zinek a železo. Z vitamínů dominují A, B2, B6, B9 a C a také E a K.
Jednou ze zajímavých vlastností banánů je, že se sklízejí ještě zelené a poté se nechávají dozrát při stabilní teplotě. Další zajímavostí zrání je, že existuje několik stupňů zralosti. V rámci těchto stupňů se také rozlišuje obsah cukru a škrobu.
Banány jsou skvělým pomocníkem v boji proti mrtvici. Ty nezralé pomáhají v boji proti rakovině.
Patří také mezi základní pomocníky v domácích receptech proti průjmu nebo naopak zácpě. Zlepšují totiž naše trávení a uklidňují ho při podráždění.
Draslík v nich obsažený napomáhá zdraví srdce a dobrému krevnímu tlaku.
Oblíbené jsou také u sportovců, kterým pomáhají při snižování svalových křečí, bolesti a regeneraci.
Konzumace banánů se doporučuje také studentům. Uklidňují nervy, regulují stres a dokonce působí jako přírodní antidepresivum.
Banánové slupky lze použít také při kožních problémech, po bodnutí hmyzem nebo k odstranění bradavic.
Do našeho receptu patří také hořká čokoláda. Pojďme se tedy podívat na její účinky na naše zdraví.
Obsahuje vysoký podíl kakaa, které podporuje kognitivní funkce. To je příjemné například pro studenty ve stresujícím zkouškovém období, ale má pozitivní účinky i pro seniory.
Obsahuje také vysoké množství živin a minerálů, které zlepšují funkci mozku. Patří mezi ně draslík, hořčík, fosfor, fosfor, měď, sodík, vápník nebo železo, vitaminy A, B1, B2, B3.
Je také bohatým zdrojem antioxidantů, které jsou důležité pro krevní oběh. Tím pádem banány snižují krevní tlak. Tím přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, ale také regulují krevní tlak.
Snižují také hladinu cholesterolu, což rovněž chrání cévy a zabraňuje vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Suroviny
- 2 vejce
- 3 banány
- 200 g mandlové mouky
- 3 lžíce medu
- vanilkový extrakt
- špetka soli
- jedlá soda
- skořice
- hořká čokoláda
Jak připravit zdravé banánové muffiny
1. Banány a vejce dobře rozmixujte. Do mixéru postupně přidejte jedlou sodu, špetku soli, med a skořici.
Mixér na smoothie by směs měl rozmixovat opravdu dobře, až do hladka. Můžete použít také ponorný mixér.
2. Opatrně zašlehejte mandlovou mouku nebo nasekané mandle, jedlou sodu a nasekanou čokoládu.
3. Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček na muffiny nebo do formy na muffiny a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 180 °C.
Dobrou chuť!
Vyzkoušejte naše další recepty na zdravé koláče a dorty: