Recept na zdravé a snadné vanilkové rohlíčky vhodné pro celiaky
Vanilkové rohlíčky miluje každý jedlík. Jsou také nezbytnou součástí svátečního pečení. Připravte si je s námi ve zdravé verzi vhodné pro celiaky.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 1 hodina a 35 minut |
Porce | Přibližně 70–80 rohlíčků |
Vanilkové rohlíčky jsou chutným a poměrně jednoduchým dezertem, který patří zejména ke slavnostní večeři. Výborné jsou však i v horkých letních dnech s ledovou kávou nebo jen tak se zmrzlinou.
Díky našemu receptu si na nich pochutnají i lidé s intolerancí laktózy, celiaci a dokonce i vegani.
Vanilka je rozhodně základní ingrediencí vanilkových rohlíčků. Vanilka je velmi oblíbenou ingrediencí v receptech na sladké koláče. Hodí se také do nápojů a dokonce i do parfémů.
Věděli jste, že vanilka pochází z liánových orchidejí a sbírá se pouze ručně?
Vanilce dodává vůni aromatický fenolický aldehyd vanilin. Ovlivňuje také nasládlou chuť tohoto výjimečného koření.
Vanilka obsahuje také malé množství vitaminů nebo minerálních látek. Patří mezi ně vitaminy skupiny B, kyselina pantotenová, riboflavin, pyridoxin a thiamin. Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, mangan, vápník, železo a zinek.
Díky cukrům a bílkovinám je však v něm hodně kalorií. Výjimečnost jí dodávají třísloviny.
Její složení je zdraví prospěšné a má blahodárné účinky na tělo i duši.
Pomáhá snižovat riziko paradentózy. Je skvělým pomocníkem v boji proti průjmům a zažívacím potížím.
Díky konzumaci vanilky můžeme předcházet rakovině, zánětům, onemocněním srdce a oběhového systému.
Po ruce by ji měli mít i lidé pracující ve stresu, protože pomáhá proti němu bojovat. Pomáhá také v boji proti depresím a nespavosti.
Její účinky jsou nesporné i při vnějším použití jako součást masek a zábalů. Používá se také v aromaterapii.
Vanilkový olej pomáhá při hojení podrážděné pokožky.
Také hojnost vlašských ořechů je velmi důležitou složkou našeho receptu.
Jsou nejideálnější pro správnou funkci mozku. Říká se, že svým tvarem připomínají mozek. Ne nadarmo se jim přezdívá "potrava pro mozek".
Jejich konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pomáhá také snižovat riziko mrtvice. Chrání mozek a zlepšují naši paměť a soustředění.
Pomáhají v boji proti demenci a Alzheimerově chorobě.
Obsahují hodně tuků, ale jsou to ty lepší tuky. Jsou to omega-3 mastné kyseliny důležité pro správné fungování organismu.
Jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, manganu, hořčíku, zinku a železa. Z vitaminů jsou to A, B, C, E a K.
Díky svému složení přispívají ke snížení rizika infarktu, aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Vlašské ořechy mají dobrý vliv na spermie, konkrétně na jejich kvalitu, množství a pohyblivost.
Pomáhají také zlepšovat kvalitu pokožky a vlasů. Ty jsou po pravidelné konzumaci silnější, kvalitnější a lesklejší.
Na zdravé vanilkové rohlíčky potřebujeme
- 150 g kokosové mouky
- 50 g rýžové mouky
- 75 g mletých vlašských ořechů
- 150 g bio rostlinného másla
- 3 lžíce medu
- 3 lžičky citronové šťávy
- vanilkový lusk
Na posypání
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup přípravy
1. Smíchejte kokosovou a rýžovou mouku s ořechy.
2. Postupně vypracujeme hladké těsto se změklým máslem, medem, luskem a citronovou šťávou.
Pokud je těsto příliš lepivé, přisypeme kokosovou mouku nebo ořechy. Pokud je těsto drobivé, přidejte citronovou šťávu nebo máslo.
3. Uhnětené těsto nechte půl až celou hodinu stát, aby se spojily chutě. Zabalte ho do potravinářské fólie.
4. Těsto vytvarujte do tvaru válečku. Rukou z něj vytvarujte jednotlivé, zhruba stejné válečky, nebo je můžete dát do formiček, pokud je máte.
5. Válečky položte na plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10, maximálně však 15 minut.
6. Ještě horké je obalíme v cukrové směsi a necháme vychladnout.
Dobrou chuť!
Podávejte samotné, v kombinaci se zmrzlinou a kávou nebo po dobrém jídle. Náš recept je vhodný pro celiaky a osoby s intolerancí laktózy. Pochutnat si na nich mohou i vegani.