Recept na lehký fit jablečný koláč bez lepku a laktózy
Vyzkoušejte náš jednoduchý a zdravý recept na jablečný koláč vhodný pro celiaky. Jakmile tento recept jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jiný. Navíc neobsahuje laktózu, takže si na něm mohou pochutnat i lidé s intolerancí laktózy.
Obtížnost | nízká |
Příprava | 55 minut |
Porce | přibližně 10 porcí |
Tento recept na jablečný koláč je chutný a lehký pro všechny milovníky čerstvých a zdravých koláčů.
Pochutnají si na něm celiaci i lidé s intolerancí laktózy.
Hlavní ingrediencí našeho fit receptu jsou samozřejmě jablka. Ta jsou považována za typicky domácí ovoce, ale původně pocházejí z Asie.
Doporučuje se jíst alespoň jedno až dvě jablka denně. Tehdy se také dostaví nejlepší zdravotní účinky.
Jablka jsou prospěšná nejen pro své minerální látky a vitaminy, ale také pro obsah minerálních solí, organických ovocných kyselin a vlákniny.
Látky obsažené v jablku chrání srdce a cévy. Regulují také hladinu cholesterolu v krvi, a tím zabraňují vzniku aterosklerózy.
I při stresu je dobré dát si jablko. Nejenže se do něj zakousnete a pomůže vám uvolnit se, ale látky v něm obsažené mají příznivý vliv na nervy.
Snižuje krevní tlak a chrání před infarktem, který také vzniká z úzkosti a stresu.
Věděli jste také, že jablka mají obecně velmi příznivý vliv na trávení? Regulují kyselost v žaludku, podporují peristaltiku, a tím i správný pohyb střev a kvalitní vyprazdňování.
Jsou také známá tím, že pomáhají v boji proti zánětům, chřipce a kašli. Doporučuje se proto jejich konzumace zejména v období chřipek, na jaře a na podzim.
Vlašské ořechy nejsou v našem receptu náhodou. Jedná se o velmi zdravou ingredienci. Celkově jsou ořechové mouky pro naše zdraví velmi prospěšné. Nezatěžují organismus tak jako pšenice. Jsou jednou z nejvhodnějších alternativ tradiční obilné mouky.
Jsou symbolem plodnosti a moudrosti. Plodnost je přisuzována jejich obsahu manganu a pyridoxin má pozitivní účinky na správnou činnost našeho mozku. Jsou tedy užitečné při zlepšování paměti a koncentrace. Pomáhají v boji proti demenci a Alzheimerově chorobě.
Jsou také bohaté na vitaminy a minerální látky, například ze skupiny A, B, C, E a K. Obsahují také velké množství draslíku, fosforu, hořčíku, manganu, mědi, sodíku, vápníku, zinku a železa.
Nezapomínejme na jejich vysoký obsah vlákniny, která je velmi dobrá pro trávení a správnou funkci střev.
Díky omega-3 nenasyceným mastným kyselinám mají příznivý vliv při léčbě zánětlivých procesů a tvorbě sraženin v cévách.
Oblíbené by měly být i u lidí s kožními problémy, protože pomáhají při ekzémech a lupénce.
Jejich kombinace prospěšných látek také pomůže našemu tělu udržovat přiměřenou hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Dámy potěší i přítomnost zinku, který je nezbytný pro zdraví našich vlasů, nehtů a pokožky. U mužů má vliv na zdraví prostaty a potenci.
Obsahuje také skořici jako hlavní složku pro ochucení jablek. V domácím léčitelství se používá dodnes, a to nejen samotná, ale i v tinkturách, sirupech a olejích.
Skořice má prokázané antibakteriální a antivirové vlastnosti. Je proto velmi vhodná k pročištění a zbavení organismu škodlivin.
Napomáhá také oběhovému systému, takže má pozitivní vliv na srdce, pružnost a kvalitu cév a žil. Je také užitečná při snižování srážlivosti krve. Má pozitivní vliv i na krevní tlak.
Podle výzkumů má také hypoglykemický účinek, tj. pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
Má také pozitivní účinky na trávení. Může pomoci při zažívacích potížích, tj. při zácpě nebo průjmu. Je užitečná při léčbě žaludečních vředů.
V současné době pomáhá také lidem s vysokou hladinou cholesterolu. Proto se doporučuje i při dietách.
Pro své příznivé účinky na svaly je oblíbená i mezi sportovci.
Je prospěšná i pro knihomoly, protože ovlivňuje náš mozek a soustředění. Pomáhá také v boji proti Alzheimerově chorobě.
Suroviny na bezlepkový a bezlaktózový dort
- 250 g hladké bezlepkové mouky
- 150 g jemně mletých vlašských ořechů
- 10 ks nebo 1,5 kg větších jablek
- 2 větší banány
- 150 g kokosového oleje
- 150 g bílého kokosového jogurtu
- špetka soli
- med
- pomerančová kůra
- skořice
- mletá vanilka
Postup přípravy
1. Smíchejte suché ingredience. Přidejte olej, jogurt, banány, med, pomerančovou kůru, sůl a vanilku a promíchejte dohladka.
Podle potřeby přidáme mouku nebo ořechy, aby vzniklo pěkné dortové těsto.
2. Jablka dobře omyjeme a nastrouháme. Přidáme skořici, zbytek vanilky a med.
Jablka můžeme oloupat podle chuti, někteří lidé nemají rádi slupky v náplni.
3. Těsto rozdělíme na dvě části v poměru 2:1. Větší část vložíme do formy na pečení, naplníme jablky.
4. Druhou část rozválíme a nakrájíme na stejné proužky široké asi 1,5 cm. Ty uspořádáme do mřížky na koláči.
Těsto můžete také nastrouhat, jak je znázorněno na fotografii.
5. Takto připravený koláč můžete vložit do trouby a péct asi 50 až 65 minut při 180 stupních Celsia.
Hotový koláč nechte vychladnout, lépe se konzumuje a má lepší konzistenci pro podávání.
Dobrou chuť!
Náš jablečný koláč je výborný i samotný, můžete ho posypat moučkovým cukrem. Je vhodný pro celiaky a osoby s intolerancí nebo alergií na laktózu.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: