Recept na chutný a zdravý banánový chléb
Banánový chléb je zdravá varianta vhodná k snídani, večeři i k běžné svačině. Podle našeho receptu připravíme bezlepkový banánový chléb s kousky hořké čokolády.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 35 minut + pečení 50–60 minut |
Porce | přibližně 11 porcí |
Vhodný s arašídovým máslem, džemem nebo jen tak samotný s dobrým čajem či kávou k snídani, svačině nebo i zdravé večeři.
Díky pohankovým vločkám je vhodný i pro celiaky.
Hlavní ingrediencí receptu jsou, jak už název napovídá, banány. Ty jsou plné vody a sacharidů, které dodávají našemu tělu energii.
Výbornou vlastností banánů je jejich nízký obsah tuku.
Z minerálních látek obsahují také draslík, hořčík, fosfor, mangan měď, selen, sodík, vlákninu, zinek a železo.
Z vitamínů dominují A, B2, B6, B9 a C, dále E a K.
Jednou ze zajímavých vlastností banánů je, že se sklízejí ještě zelené a poté se nechávají dozrát při stabilní teplotě. Další zajímavostí zrání je, že existuje několik stupňů zralosti. V rámci těchto stupňů se také rozlišuje obsah cukru a škrobu.
Banány jsou skvělým pomocníkem v boji proti mrtvici. Ty nezralé pomáhají v boji proti rakovině.
Patří také mezi základní pomocníky v babských receptech proti průjmu nebo naopak zácpě. Zlepšují totiž naše trávení a uklidňují ho při podráždění.
Draslík v nich obsažený pomáhá ke zdraví srdce a dobrému krevnímu tlaku.
Oblíbené jsou také u sportovců, kterým pomáhají při zmírňování svalových křečí, bolesti a regeneraci.
Konzumace banánů se doporučuje také studentům, kterým uklidňují nervy, regulují stres a dokonce působí jako přírodní antidepresivum.
Banánové slupky lze použít také při kožních problémech, po bodnutí hmyzem nebo k odstranění bradavic.
Ingredience na banánový chléb s hořkou čokoládou
- 4 banány
- 2 vejce
- 2 dcl kokosového mléka
- 1/3 šálku kokosového oleje
- 1 hrnek kokosové mouky
- 1 hrnek pohankových vloček (nebo pohankové krupice – ty jsou již namleté)
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- vanilkový extrakt
- sůl
- jedlá soda
- med
Recept
1. Nejprve rozmixujte vločky najemno a zvlášť rozmixujte nebo jen rozmačkejte banány vidličkou.
Můžete rozmixovat banány s vejci a mlékem ve smoothie mixéru.
2. Banány, mléko, vejce, vanilku, med a olej přidejte k banánové směsi. Dobře promíchejte se všemi suchými přísadami, jako jsou ovesné vločky, nasekaná čokoláda, mouka, špetka soli a zarovnaná lžička jedlé sody.
Nejlepší je směs promíchat metličkou. Bude dobře spojená a nadýchaná.
3. Zapékací misku dobře vymažte tukem a nalijte do ní směs. Chléb lze upéct v jakémkoli tvaru, od srnčího hřbetu až po buchtu.
4. Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia přibližně 50 až 65 minut.
5. Když je chléb dobře upečený, nechte ho trochu vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť!
Chléb je vhodný pro osoby s alergií na ořechy a celiaky. Samozřejmě můžete přidat i ořechy, sušené nebo čerstvé ovoce. Vždy bude mít jinou chuť a vůni.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: