Recept: koprová omáčka na fitness způsob bez laktózy a lepku?

Recept: koprová omáčka na fitness způsob bez laktózy a lepku?
Zdroj fotografie: Getty images

Kopr je jednoznačně jedno z nejkontroverznějších koření nebo bylinek. Je aromatický, což ne každému vyhovuje.

Obsah článku

Obtížnost Střední
Příprava 30 minut + 35 minut pečení
Porce přibližně 6–10 porcí

Recept na tuto lahodnou a zdravou koprovou omáčku je jednoduchý a rychlý. Hodí se ke každému jídlu a díky použitým surovinám je vhodná pro celiaky, vegany i osoby s intolerancí nebo alergií na laktózu.

Ačkoli se kopr může zdát jako obyčejný voňavý plevel, není to pravda. Jedná se o velmi prospěšnou bylinu či koření. Kopr má totiž velmi příznivý vliv na trávení.

Jeho účinné látky pomáhají například při zažívacích potížích, nechutenství nebo snížené imunitě, případně při zavodnění organismu.

Specifické aroma má také dobrý vliv na spánek a podrážděnost. Již ve staroegyptské kultuře měl velký význam při léčbě výše uvedených problémů. Používal se také při tvorbě mateřského mléka.

Dokonce i v Bibli je kopr zmiňován jako platidlo. Odjakživa se používal nejen v nálevech, ale i v různých pokrmech. Například v omáčkách.

Pojďme se podívat na recept na zdravou koprovou omáčku.

Ingredience

  • 1 velká petržel nebo celer
  • 1 cibule
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • olivový olej
  • sůl
  • zeleninový vývar
  • jablečný ocet
  • rostlinná smetana nebo kokosové mléko

Postup

Nejprve očistěte zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.

Osmažte ji na oleji dozlatova. Když má vše správnou barvu, zalijeme ji horkým vývarem.

Společně jej několik minut povařte, dokud zelenina nezměkne. Odstavte z ohně a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte.

Ihned ji vraťte na sporák. Mezitím rozšlehejte smetanu nebo mléko se škrobem a opatrně ji vlijte do vroucí šťávy. Vše by mělo mít pokojovou teplotu, aby se nám v omáčce netvořily hrudky nebo aby se nesrazila.

Nyní přidáme čerstvě nasekaný kopr. Samozřejmě může být i sušený nebo mražený.

Chvíli povaříme a odstavíme z ohně. Před podáváním přidáme podle chuti ocet.

Omáčka je výborná k vejci, dušenému masu a vařeným bramborám, grilované zelenině nebo zdravým těstovinám. Vegani mohou použít tofu nebo jinou náhradu vajec.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • Zdravie z byliniek (Anna Kopáčová)
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.