Recept: Jak připravit kimči doma? Kimči má vynikající zdravotní účinky
Kimči je v Koreji velmi oblíbené národní jídlo. Připravuje se z fermentované zeleniny podle ročního období a používá se jako samostatná příloha, součást jídla nebo do polévek.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 65 minut |
Porce | přibližně 15 porcí |
Ačkoli se příprava této oblíbené směsi zdá složitá, není tomu tak. Je to jednoduchý a snadný recept.
Kimči je vhodné konzumovat i samostatně jako přílohu, jako součást přílohy nebo jako součást různých pokrmů či polévek.
Jedná se o tradiční korejské národní jídlo s dlouhou historií. První písemné zmínky o kimči pocházejí z doby před naším letopočtem.
Předpokládá se, že první složení se skládalo z čerstvé zeleniny. Teprve po stovkách let se vyvinulo do dnešní podoby s typickou chutí a barvou.
Kimči lze připravit z různých přísad, druhů zeleniny.
Používaná zelenina má sezónní charakter. Proto bychom měli používat domácí a čerstvé suroviny, které nejsou uměle pěstované. Samozřejmě však můžeme použít i běžně dostupné čerstvé kousky.
Kimči je prokazatelně jednou z nejzdravějších potravin na světě. Je to především díky jeho složení, které je plné vitamínů a prospěšných látek ze zeleniny.
Kvašení zeleniny se může zdát pochybné, ale jedná se o výjimečný proces, který obohacuje suroviny o probiotické bakterie.
Ty přispívají k dobrému trávení a pomáhají nám vyhnout se střevním potížím.
Při této metodě také vznikají mikrobi, kteří zbavují tlusté střevo toxických látek způsobujících stárnutí. V důsledku toho pomáhají našemu tělu zůstat mladé.
Kromě prospěšných probiotik je kimči také plné vitamínů a minerálů.
Mezi ně rozhodně patří mangan, selen, vápník, železo, vláknina, bílkoviny a z vitaminů A, B, C nebo K.
Díky svému složení také chrání náš organismus před průjmy, ekzémy.
Pomáhá zmírnit příznaky Crohnovy choroby, syndromu dráždivého tračníku, ulcerózní kolitidy, infekcí močových cest nebo vaginálních infekcí.
K přípravě kimči se nejčastěji používá zelí, ředkvičky, okurky, cibule, česnek, zázvor a koření, jako je chilli, cukr, sůl a rybí omáčka.
V našem receptu použijeme pekingské zelí, jarní cibulku, klasickou cibuli, okurku, bílé ředkvičky a směs na omáčku bude tvořit česnek, zázvor, med, rybí omáčka, sůl a chilli vločky.
V receptu použijeme rybí omáčku, takže není vhodný pro vegetariány. Lze ji nahradit sójovou omáčkou, aby ji mohli ochutnat i vegetariáni. Tak pojďme na to.
Suroviny na kimči
- 1 kus pekingského zelí
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 kus okurky
- 1–2 ks bílé ředkve
- 4 stroužky česneku
- čerstvý zázvor (střední)
- med
- rybí omáčka
- sůl
- chilli vločky
Postup přípravy
1. Zelí očistíme a omyjeme. Po rozkrojení na polovinu nakrájíme na plátky a důkladně osolíme.
Osolené zelí můžete nechat stát až 12 hodin. Poté však nezapomeňte zelí důkladně opláchnout, abyste odstranili sůl.
2. Mezitím si připravte směs z rozmačkaného česneku, nastrouhaného zázvoru, medu, omáčky, soli a chilli.
3. K zelí můžete přidat nakrájenou cibuli, ředkvičky a dokonce i jarní cibulku.
4. Směs pasty smíchejte se zeleninou a dobře promíchejte.
5. Do směsi přidejte také okurky zbavené semínek a nakrájené na čtvrtky, které jste předtím nechali asi 45 minut namočené ve vlažné vodě se solí.
Nejlepší je dát okurky k okrajům sklenice a střed sklenice naplnit směsí.
6. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice nebo misky a nechte je stát při pokojové teplotě až dva dny.
Některé recepty také doporučují zalít kimči a okurky nálevem z vody, soli a jablečného octa. To však není nutné.
7. Je důležité, aby byly sklenice řádně uzavřeny a aby proběhla dobrá fermentace. Takto připravené kimči vydrží v lednici až měsíc.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty: