Recept: Jak připravit kimči doma? Kimči má vynikající zdravotní účinky

Recept: Jak připravit kimči doma? Kimči má vynikající zdravotní účinky
Zdroj fotografie: Getty images

Kimči je v Koreji velmi oblíbené národní jídlo. Připravuje se z fermentované zeleniny podle ročního období a používá se jako samostatná příloha, součást jídla nebo do polévek.

Obtížnost Střední
Příprava 65 minut
Porce přibližně 15 porcí

Ačkoli se příprava této oblíbené směsi zdá složitá, není tomu tak. Je to jednoduchý a snadný recept.

Kimči je vhodné konzumovat i samostatně jako přílohu, jako součást přílohy nebo jako součást různých pokrmů či polévek.

Jedná se o tradiční korejské národní jídlo s dlouhou historií. První písemné zmínky o kimči pocházejí z doby před naším letopočtem.

Předpokládá se, že první složení se skládalo z čerstvé zeleniny. Teprve po stovkách let se vyvinulo do dnešní podoby s typickou chutí a barvou.

Kimči lze připravit z různých přísad, druhů zeleniny.

Používaná zelenina má sezónní charakter. Proto bychom měli používat domácí a čerstvé suroviny, které nejsou uměle pěstované. Samozřejmě však můžeme použít i běžně dostupné čerstvé kousky.

Kimči je prokazatelně jednou z nejzdravějších potravin na světě. Je to především díky jeho složení, které je plné vitamínů a prospěšných látek ze zeleniny.

Kvašení zeleniny se může zdát pochybné, ale jedná se o výjimečný proces, který obohacuje suroviny o probiotické bakterie.

Ty přispívají k dobrému trávení a pomáhají nám vyhnout se střevním potížím.

Při této metodě také vznikají mikrobi, kteří zbavují tlusté střevo toxických látek způsobujících stárnutí. V důsledku toho pomáhají našemu tělu zůstat mladé.

Kromě prospěšných probiotik je kimči také plné vitamínů a minerálů.

Mezi ně rozhodně patří mangan, selen, vápník, železo, vláknina, bílkoviny a z vitaminů A, B, C nebo K.

Díky svému složení také chrání náš organismus před průjmy, ekzémy.

Pomáhá zmírnit příznaky Crohnovy choroby, syndromu dráždivého tračníku, ulcerózní kolitidy, infekcí močových cest nebo vaginálních infekcí.

K přípravě kimči se nejčastěji používá zelí, ředkvičky, okurky, cibule, česnek, zázvor a koření, jako je chilli, cukr, sůl a rybí omáčka.

Zdroj: GettyImages

V našem receptu použijeme pekingské zelí, jarní cibulku, klasickou cibuli, okurku, bílé ředkvičky a směs na omáčku bude tvořit česnek, zázvor, med, rybí omáčka, sůl a chilli vločky.

V receptu použijeme rybí omáčku, takže není vhodný pro vegetariány. Lze ji nahradit sójovou omáčkou, aby ji mohli ochutnat i vegetariáni. Tak pojďme na to.

Suroviny na kimči

  • 1 kus pekingského zelí
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 cibule
  • 1 kus okurky
  • 1–2 ks bílé ředkve
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor (střední)
  • med
  • rybí omáčka
  • sůl
  • chilli vločky

Postup přípravy

1. Zelí očistíme a omyjeme. Po rozkrojení na polovinu nakrájíme na plátky a důkladně osolíme.

Osolené zelí můžete nechat stát až 12 hodin. Poté však nezapomeňte zelí důkladně opláchnout, abyste odstranili sůl.

2. Mezitím si připravte směs z rozmačkaného česneku, nastrouhaného zázvoru, medu, omáčky, soli a chilli.

3. K zelí můžete přidat nakrájenou cibuli, ředkvičky a dokonce i jarní cibulku.

4. Směs pasty smíchejte se zeleninou a dobře promíchejte.

Zdroj: Getty Images

5. Do směsi přidejte také okurky zbavené semínek a nakrájené na čtvrtky, které jste předtím nechali asi 45 minut namočené ve vlažné vodě se solí.

Nejlepší je dát okurky k okrajům sklenice a střed sklenice naplnit směsí.

6. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice nebo misky a nechte je stát při pokojové teplotě až dva dny.

Některé recepty také doporučují zalít kimči a okurky nálevem z vody, soli a jablečného octa. To však není nutné.

7. Je důležité, aby byly sklenice řádně uzavřeny a aby proběhla dobrá fermentace. Takto připravené kimči vydrží v lednici až měsíc.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.