Plněné papriky připravené zdravým způsobem v troubě z krůtího masa. Už jste vyzkoušeli náš recept?

Plněné papriky připravené zdravým způsobem v troubě z krůtího masa. Už jste vyzkoušeli náš recept?
Zdroj fotografie: Getty images

Plněné papriky jsou mezinárodně velmi oblíbeným pokrmem. Jsou známé snad po celém světě, a proto jsou v tomto případě možnosti přípravy a variací neomezené. Známe ji pečenou, vařenou, pečenou, plněnou masem, zeleninou, sýrem, rýží a různými dalšími luštěninami. Jeden z těchto receptů si dnes ukážeme.

Obtížnost Vyšší
Příprava 90 minut
Porce 4 porce

Náš recept na plněné papriky využívá všechny zdravé suroviny i neobvyklý postup přípravy. Vyzkoušejte ho s námi a potěšte své chuťové pohárky a zároveň posilte svou imunitu.

Hlavní ingrediencí pokrmu je samozřejmě paprika. Ta je známá jako nakopávač metabolismu.

Je plná vitamínů a minerálů, jako jsou A, B, C, K, draslík, hořčík, vápník, zinek, železo. Bílé odrůdy obsahují také dostatek vitaminu E a kyseliny listové.

V bílé paprice je dokonce více vitaminu C než v citronech. A její kouzlo spočívá v tom, že ho neztrácí ani po tepelné úpravě, jako je tomu u jiných potravin.

Takto bohatá kombinace prospěšných látek pomáhá chránit oči. Zejména při ochraně před šedým zákalem i stařeckou slepotou.

Odborníci se shodují, že paprika má také příznivý vliv na trávení. Podporuje správnou peristaltiku a také lepší vstřebávání minerálů a vitaminů.

Konzumací papriky tedy posílíte svou imunitu i celkové zdraví organismu.

Rajčata jsou také nezbytnou součástí našeho receptu a měla by být součástí vašeho každodenního jídelníčku.

Jsou plná šťávě prospěšných kyselin, vitamínů a bohatých látek. Patří mezi ně A, B1, B2, B3, B7, C, D, E, K, draslík, fosfor, hořčík, chrom, sodík, vápník, zinek, železo, betakaroten a vláknina.

Pravidelná konzumace rajčat může chránit váš organismus před srdečními problémy. Pomáhá posilovat kardiovaskulární systém.

Stejně jako papriky jsou také vynikající pro podporu správného trávení a prevenci zácpy nebo naopak průjmu. Účinně odstraňují z těla škodlivé látky. Kromě správné peristaltiky zajistí pravidelná konzumace rajčat také dostatečnou produkci žaludečních a trávicích šťáv.

Konzumace rajčat také pomůže oběhovému systému vašeho těla. Dokáže snížit riziko hypertenze a napětí v cévách a tepnách.

Kromě vnitřních výhod se konzumace rajčat projeví i na vnějším vzhledu. Pomáhá totiž v boji proti akné nebo dokonce pigmentovým skvrnám. Pleť díky ní vypadá mladistvě, je hydratovaná a pružná. Stejně tak i kvalita vlasů může být lepší a kvalitnější.

Všeho moc škodí. Proto by se rajčatům měli vyhýbat lidé, kteří mají problémy s nadbytkem žaludečních šťáv, nebo alergici.

Plněné papriky plníme krůtím masem. Je to velmi jemné a lehké maso. Obsahuje málo tuku, a proto je lépe stravitelné a nepodporuje tvorbu cholesterolu v cévách.

Mezi vitaminy a minerály, které toto maso skrývá, patří A, B3, B6, B12, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník, zinek a železo.

Konzumace krůtího masa je také vhodná pro podporu krvetvorby a správné funkce červených krvinek. To je zvláště příjemné pro ženy v období po menstruaci nebo v menopauze.

Ženy v menopauze by měly toto maso určitě zařadit do svého jídelníčku kvůli vyššímu obsahu vápníku, který v tomto období pomáhá proti řídnutí kostí.

Příznivé látky v něm obsažené také podporují správnou činnost nervového systému a jater.

Co potřebujeme pro zdravou verzi pečených plněných paprik?

  • 4 bílé papriky
  • 300 g mletého krůtího masa
  • 150 g rýže
  • česnek
  • cibule
  • kmín
  • černý pepř
  • sůl

Omáčka

  • nový pepř
  • bobkový list
  • černý pepř
  • sůl
  • cukr
  • 1 mrkev
  • 500 ml rajčatového protlaku

Recept

  1. Nejprve si připravíme papriky. Papriky omyjte a opatrně z nich vyřízněte stopky a semínka.
  2. Mleté maso dobře promíchejte se solí, černým pepřem a mletým kmínem. Přidáme spařenou rýži, kterou můžeme připravit ve vodě se solí nebo v rýžovaru jako obvykle. Do směsi přidejte nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli s rozmačkaným česnekem.
  3. Připravené papriky naplňte smíchanou směsí masa a rýže. Takto naplněné papriky vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte přikryté při 185 stupních přibližně 45 minut. Na závěr pekáč otevřete a v případě potřeby přidejte ještě asi 5 až 10 minut tepla na 220 stupňů Celsia.
  4. Omáčku připravíme tak, že na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nadrobno nakrájenou mrkev.
  5. Lehce posypeme černým pepřem a solí a přelijeme pyré. Můžeme také přidat trochu vody a zbytek koření s cukrem.
  6. Dobře povaříme, před koncem odstraníme bobkový list a nové koření, jemně rozmixujeme a znovu krátce povaříme. Podle chuti dochutíme solí a cukrem.
  7. Papriky podáváme přelité omáčkou.

Hodí se ke zdravým topinkám, domácím knedlíkům nebo vařeným bramborám.

Dobrou chuť!

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.