Plněné papriky připravené zdravým způsobem v troubě z krůtího masa. Už jste vyzkoušeli náš recept?
Plněné papriky jsou mezinárodně velmi oblíbeným pokrmem. Jsou známé snad po celém světě, a proto jsou v tomto případě možnosti přípravy a variací neomezené. Známe ji pečenou, vařenou, pečenou, plněnou masem, zeleninou, sýrem, rýží a různými dalšími luštěninami. Jeden z těchto receptů si dnes ukážeme.
Obtížnost | Vyšší |
Příprava | 90 minut |
Porce | 4 porce |
Náš recept na plněné papriky využívá všechny zdravé suroviny i neobvyklý postup přípravy. Vyzkoušejte ho s námi a potěšte své chuťové pohárky a zároveň posilte svou imunitu.
Hlavní ingrediencí pokrmu je samozřejmě paprika. Ta je známá jako nakopávač metabolismu.
Je plná vitamínů a minerálů, jako jsou A, B, C, K, draslík, hořčík, vápník, zinek, železo. Bílé odrůdy obsahují také dostatek vitaminu E a kyseliny listové.
V bílé paprice je dokonce více vitaminu C než v citronech. A její kouzlo spočívá v tom, že ho neztrácí ani po tepelné úpravě, jako je tomu u jiných potravin.
Takto bohatá kombinace prospěšných látek pomáhá chránit oči. Zejména při ochraně před šedým zákalem i stařeckou slepotou.
Odborníci se shodují, že paprika má také příznivý vliv na trávení. Podporuje správnou peristaltiku a také lepší vstřebávání minerálů a vitaminů.
Konzumací papriky tedy posílíte svou imunitu i celkové zdraví organismu.
Rajčata jsou také nezbytnou součástí našeho receptu a měla by být součástí vašeho každodenního jídelníčku.
Jsou plná šťávě prospěšných kyselin, vitamínů a bohatých látek. Patří mezi ně A, B1, B2, B3, B7, C, D, E, K, draslík, fosfor, hořčík, chrom, sodík, vápník, zinek, železo, betakaroten a vláknina.
Pravidelná konzumace rajčat může chránit váš organismus před srdečními problémy. Pomáhá posilovat kardiovaskulární systém.
Stejně jako papriky jsou také vynikající pro podporu správného trávení a prevenci zácpy nebo naopak průjmu. Účinně odstraňují z těla škodlivé látky. Kromě správné peristaltiky zajistí pravidelná konzumace rajčat také dostatečnou produkci žaludečních a trávicích šťáv.
Konzumace rajčat také pomůže oběhovému systému vašeho těla. Dokáže snížit riziko hypertenze a napětí v cévách a tepnách.
Kromě vnitřních výhod se konzumace rajčat projeví i na vnějším vzhledu. Pomáhá totiž v boji proti akné nebo dokonce pigmentovým skvrnám. Pleť díky ní vypadá mladistvě, je hydratovaná a pružná. Stejně tak i kvalita vlasů může být lepší a kvalitnější.
Všeho moc škodí. Proto by se rajčatům měli vyhýbat lidé, kteří mají problémy s nadbytkem žaludečních šťáv, nebo alergici.
Plněné papriky plníme krůtím masem. Je to velmi jemné a lehké maso. Obsahuje málo tuku, a proto je lépe stravitelné a nepodporuje tvorbu cholesterolu v cévách.
Mezi vitaminy a minerály, které toto maso skrývá, patří A, B3, B6, B12, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník, zinek a železo.
Konzumace krůtího masa je také vhodná pro podporu krvetvorby a správné funkce červených krvinek. To je zvláště příjemné pro ženy v období po menstruaci nebo v menopauze.
Ženy v menopauze by měly toto maso určitě zařadit do svého jídelníčku kvůli vyššímu obsahu vápníku, který v tomto období pomáhá proti řídnutí kostí.
Příznivé látky v něm obsažené také podporují správnou činnost nervového systému a jater.
Co potřebujeme pro zdravou verzi pečených plněných paprik?
- 4 bílé papriky
- 300 g mletého krůtího masa
- 150 g rýže
- česnek
- cibule
- kmín
- černý pepř
- sůl
Omáčka
- nový pepř
- bobkový list
- černý pepř
- sůl
- cukr
- 1 mrkev
- 500 ml rajčatového protlaku
Recept
- Nejprve si připravíme papriky. Papriky omyjte a opatrně z nich vyřízněte stopky a semínka.
- Mleté maso dobře promíchejte se solí, černým pepřem a mletým kmínem. Přidáme spařenou rýži, kterou můžeme připravit ve vodě se solí nebo v rýžovaru jako obvykle. Do směsi přidejte nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli s rozmačkaným česnekem.
- Připravené papriky naplňte smíchanou směsí masa a rýže. Takto naplněné papriky vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte přikryté při 185 stupních přibližně 45 minut. Na závěr pekáč otevřete a v případě potřeby přidejte ještě asi 5 až 10 minut tepla na 220 stupňů Celsia.
- Omáčku připravíme tak, že na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nadrobno nakrájenou mrkev.
- Lehce posypeme černým pepřem a solí a přelijeme pyré. Můžeme také přidat trochu vody a zbytek koření s cukrem.
- Dobře povaříme, před koncem odstraníme bobkový list a nové koření, jemně rozmixujeme a znovu krátce povaříme. Podle chuti dochutíme solí a cukrem.
- Papriky podáváme přelité omáčkou.
Hodí se ke zdravým topinkám, domácím knedlíkům nebo vařeným bramborám.
Dobrou chuť!