Pečené plněné papriky ve zdravé verzi. Vyzkoušejte náš lahodný recept
V našem receptu na nádivku jsou použity pouze zdravé ingredience a neobvyklý postup přípravy. Vyzkoušejte ho s námi a posilte svou imunitu.
Obtížnost | Vyšší |
Příprava | 90 minut |
Porce | 4 porce |
Plněné papriky jsou tradičním receptem, který znají lidé po celém světě. Známe tedy různé varianty přípravy. Dnes s námi vyzkoušejte tento zdravý a sytý recept s neobvyklým postupem.
Hlavní ingrediencí pokrmu je samozřejmě paprika. Je známá jako nakopávač metabolismu.
Je plná vitamínů a minerálů jako A, B, C, K, draslík, hořčík, vápník, zinek, železo. Bílé odrůdy obsahují také velké množství vitaminu E a kyseliny listové.
V bílé paprice je dokonce více vitaminu C než v citronech. A její kouzlo spočívá v tom, že ho neztrácí ani po tepelné úpravě, jako je tomu u jiných potravin.
Takto bohatá kombinace prospěšných látek pomáhá chránit oči. Zejména při ochraně před šedým zákalem i stařeckou slepotou.
Odborníci se shodují, že paprika má také příznivý vliv na trávení. Podporuje správnou peristaltiku a také lepší vstřebávání minerálů a vitaminů.
Konzumací papriky tedy posílíte svou imunitu i celkové zdraví organismu.
Rajčata jsou také nezbytnou součástí našeho receptu a měla by být součástí vašeho každodenního jídelníčku.
Jsou plná prospěšných kyselin, vitamínů a bohatých látek. Patří mezi ně A, B1, B2, B3, B7, C, D, E, K, draslík, fosfor, hořčík, chrom, sodík, vápník, zinek, železo, betakaroten a vláknina.
Pravidelná konzumace rajčat může chránit váš organismus před srdečními problémy. Pomáhá posilovat kardiovaskulární systém.
Stejně jako papriky je také vynikající pro podporu správného trávení a prevenci zácpy nebo naopak průjmu. Účinně odstraňuje z těla škodlivé látky. Kromě správné peristaltiky zajistí pravidelná konzumace rajčat také dostatečnou produkci žaludečních a trávicích šťáv.
Konzumace rajčat také pomůže oběhovému systému vašeho těla. Dokáže snížit riziko hypertenze a napětí v cévách a tepnách.
Kromě vnitřních výhod se konzumace rajčat projeví i na vnějším vzhledu. Pomáhá totiž v boji proti akné nebo dokonce pigmentovým skvrnám. Pleť díky rajčatům vypadá mladistvě, je hydratovaná a pružná. Stejně tak i kvalita vlasů může být lepší a kvalitnější.
Všeho moc škodí. Proto by se rajčatům měli vyhýbat lidé, kteří mají problémy s nadbytkem žaludečních šťáv, nebo alergici.
Plněné papriky plníme krůtím masem. Je to velmi jemné a lehké maso. Obsahuje málo tuku, a proto je lépe stravitelné a nepodporuje tvorbu cholesterolu v cévách.
Mezi vitaminy a minerály, které toto maso skrývá, patří A, B3, B6, B12, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník, zinek a železo.
Konzumace krůtího masa je také vhodná pro podporu krvetvorby a správné funkce červených krvinek. To je zvláště příjemné pro ženy v období po menstruaci nebo v menopauze.
Ženy v menopauze by měly toto maso rozhodně zařadit do svého jídelníčku kvůli vyššímu obsahu vápníku, který v tomto období pomáhá proti řídnutí kostí.
Příznivé látky v něm obsažené také podporují správnou činnost nervového systému a jater.
Co potřebujeme pro zdravou verzi pečených plněných paprik?
- 4 bílé papriky
- 350 g mletého krůtího masa
- 300 g mozzarelly (2 kusy)
- 6 rajčat
- 190 g rajčatového protlaku
- olivový olej
- česnek
- bílá cibule
- červená cibule
- kmín
- černý pepř
- sůl
- koření
- bobkový list
- cukr
- 1 mrkev
- 1 ks červené papriky/krájené zeleniny
Recept
- Nejprve si připravte papriky. Papriky omyjte a opatrně z nich vyřízněte stopky a semínka.
- Mleté maso dobře promíchejte s natrhanou mozzarellou, solí, černým pepřem a mletým kmínem. Do směsi přidejte nadrobno nakrájenou osmaženou bílou cibuli a rozmačkaný česnek.
- Připravené papriky naplňte dobře promíchanou směsí masa a koření. Takto naplněné papriky vložte do připravené zapékací misky.
- K paprikám přidejte očištěná a na kostičky nakrájená rajčata, mrkev, papriky, červenou cibuli a asi 5 až 6 stroužků očištěného česneku.
- Zalijeme protlakem smíchaným s olivovým olejem, solí, cukrem, černým a novým kořením a bobkovým listem.
- Vše společně pečeme v přikryté nádobě při teplotě 185 stupňů asi 45 minut. Ke konci pekáč otevřete. V případě potřeby přidejte na teplotě asi 215 stupňů Celsia. Pečte ještě asi 10 minut.
- Vyjměte papriky z pekáče, stejně jako velké koření, jako je bobkový list a nové koření, a směs důkladně rozmixujte dohladka.
Podávejte s přírodní rýží, vařenými bramborami nebo jen tak samotné.
Pokud máte rádi exotičtější chutě, místo bobkového listu a nového koření vložte do zapékací misky čerstvou bazalku, kterou pak můžete do omáčky vmíchat.
Dobrou chuť!