Jak připravit zdravý a šťavnatý rýžový nákyp? Toto je náš recept
Rýžový nákyp je oblíbenou sladkou pochoutkou k obědu nebo večeři. Lze ho připravit na mnoho způsobů, my upečeme zdravou verzi.
Obtížnost | nízká |
Příprava | 65 minut |
Porce | 6 osob |
Náš recept na zdravý a šťavnatý rýžový nákyp má i další varianty. Vybírat můžeme již při výběru rýže. Na nákyp je nejlepší kulatozrnná rýže. Je jen na vás, zda zvolíte hnědou, nebo bílou.
Hnědá rýže je plná vitamínů a je velmi dobrá na trávení. Pomáhá při chronické zácpě a dokonce pomáhá v boji proti různým druhům rakoviny.
Je považována za ideální zdravou potravinu.
Je užitečná při dietních programech, při rekonvalescenci po překonání nemocí nebo jako pomocník při různých zdravotních problémech.
Její výhodou je snadná stravitelnost, optimální kalorická hodnota a hlavně neobsahuje cholesterol ani lepek.
Podobně i klasická bílá rýže obsahuje dostatek bílkovin a škrobu, má nízký obsah tuku a je rovněž bez cholesterolu. Její složení má pozitivní vliv na trávení a reguluje obsah vody v těle.
Pomáhá zmírňovat zažívací potíže, jako je průjem a zácpa. Je skvělým pomocníkem při prevenci tvorby zubního kamene.
Bílá rýže má ve srovnání s hnědou rýží výrazně méně vitaminů a minerálních látek. Hnědá rýže má více bílkovin, vápníku, fosforu, niacinu a vitaminu E.
Hnědá rýže také obsahuje více vlákniny. Rozdíl je také v délce vaření, protože bílá rýže se vaří dříve než hnědá.
Náš recept obsahuje jablka, která jsou bohatým zdrojem vitaminu C a také vlákniny. Jablka mají také tu výhodu, že po jejich konzumaci máte pocit sytosti, čímž zmírňují pocit hladu.
Některé studie také naznačují, že jablka pomáhají spalovat kalorie. To jistě potěší všechny, kdo si hlídají štíhlou linii.
Další hlavní ingrediencí našeho receptu na rýžový nákyp je skořice. Ta má velmi prospěšné látky pro lidské zdraví.
Je to přírodní antibiotikum a působí na organismus protizánětlivě, což pomáhá při posilování imunity. Je užitečná při regulaci hladiny cukru v krvi a regulaci hmotnosti.
Bylo také prokázáno, že pomáhá odbourávat nepříznivé usazeniny na mozku, což může zabránit Alzheimerově chorobě.
Tento recept na šťavnatý rýžový nákyp s jablky a skořicí je velmi prospěšný pro zdravé trávení i duševní pohodu.
Ingredience na zdravý rýžový nákyp s jablky a skořicí
- 400 g kulatozrnné rýže – my jsme použili bílou, ale vhodná je i hnědá
- 800 dcl mléka bez laktózy (může být kokosové nebo sójové)
- 4 až 6 jablek
- 2 vejce
- kokosový olej
- skořice
- med, případně javorový sirup
Postup přípravy
1. Rýži je nejlepší trochu promnout a osmažit na kokosovém nebo olivovém oleji. Po chvíli opékání ji zalijeme mlékem a za občasného míchání vaříme.
2. Zatímco se rýže vaří, oddělíme od sebe bílky a žloutky.
3. Žloutky a trochu medu vyšlehejte do husté pěny a přidejte trochu skořice. Z bílků ušleháme sníh se špetkou soli a po vyšlehání přidáme trochu cukru.
4. Když je rýže uvařená, rozdělíme ji na dvě části. Jednu smícháme se žloutky a nalijeme do připravené zapékací misky.
5. Rýži s vajíčky uhladíme a navrch položíme jablka.
Jablka můžete nastrouhat nebo nakrájet na větší obdélníky.
6. Jablka zalijeme zbytkem rýže a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C. Pečte přibližně 30 minut.
V případě hnědé rýže je to déle, což uvidíte při její přípravě.
7. Chvíli před dopečením polijte vrchní část nákypu rozšlehaným bílkem. Nechte v troubě, dokud povrch nezkaramelizuje a nezhnědne.
Před podáváním jej můžeme posypat skořicí nebo lehce blanšírovanými či dokonce flambovanými jablky.
Dobrou chuť!
Zdravý recept na šťavnatý rýžový nákyp s jablky a skořicí je vhodný pro diabetiky, osoby s celiakií a intolerancí laktózy. Pokud zvolíte kokosové mléko, můžete ho konzumovat i v případě alergie na sóju.
Nezapomeňte si uvařit z našich dalších receptů