Bezlepková bábovka? Recept na hrníčkovou bábovku s kokosem či ořechy
Bábovka je jedním z nejtradičnějších a nejpopulárnějších sladkých jídel vůbec. Tuto oblíbenou pochoutku z dílny našich maminek a babiček si však nemusí odepřít ani celiatici. V následujících řádcích vám představíme jednoduchý a ověřený recept, se kterým si hravě poradíte s výzvou zvanou bezlepková bábovka.
Obsah článku
Recept na bábovku má každá domácí hospodyňka. Někteří lidé si ale musí dát pozor na lepek. Jelikož ho nemohou z důvodu zdravotních potíží konzumovat.
Nabízíme vám hrníčkový recept na bezlepkovou variantu. Jednoduchá, rychlá a chutná bezlepková bábovka, která se dá i přizpůsobit dle vlastního přání, kokosem, ořechy, tvarohem. Dá se jíst s kakaem, s medem, marmeládou, pudinkem, kávou.
Nezapomeňte!
Při přípravě jakéhokoliv bezlepkového jídla se ujistěte, že jsou všechny suroviny, ze kterých jdete vařit či péct, skutečně bezlepkové!
Chutná vám více tvarohová či ořechová bábovka? Nebo dáváte přednost klasice? Následující recept, který jsme pro vás připravili, zaručeně potěší všechny, kteří mají rádi věci jednoduché, rychlé, levné a hlavně chutné!
Hrníčková bábovka
Jak už prozrazuje samotný název, u tohoto receptu na bábovku nebudete potřebovat žádné odměrky ani kuchyňskou váhu. Stačí vám jen jeden klasický hrnek.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 2 hrníčky bezlepkové mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- cca 0,5 hrníčku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
U bezlepkových receptů je důležité dbát na to, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu!
Postup je velmi jednoduchý.
Celá vajíčka si vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Přilijeme mléko, přisypeme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vše spolu důkladně vyšleháme.
Jako poslední přišleháme olej, který ale vléváme do těsta pomalu a postupně. 3/4 těsta vylijeme do připravené formy. Formu předtím vytřeme máslem a posypeme lehce moukou, případně kokosem.
Do zbývající 1/4 těsta přimícháme kakao a vzniklé tmavé těsto přiléváme do formy ke světlému těstu takovým způsobem, abychom vytvořili typický mramorový efekt.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů po dobu cca 30 min.
Dbáme na to, abychom troubu prvních 15–20 minut neotevírali, jinak by nám těsto mohlo splasknout.
Zda je bábovka dostatečně upečená, si ověříme tak, že do středu těsta vpíchneme párátko. Pokud je po vytažení suché, bábovka je upečená. Pokud se však na párátko nalepilo těsto, pečeme dál. Sledujeme však čas a teplotu, aby se naopak nestalo, že se nám bábovka připálí.
Tento recept na bábovku je velmi jednoduchý a lze podle něj připravit i bábovky jiných chutí. Přidáním pomletých ořechů vám vznikne ořechová bábovka, přidáním kokosu do těsta zase bábovka kokosová. Tyto ingredience můžete přidat jednak do těsta, ale také jako drobenku samotné bábovky, čímž ještě více podpoříte její chuť.
Fantazii a originalitě se meze opravdu nekladou!