Bezlepková káva: Jak je to s kávou při celiakii? (+ zajímavé varianty)

Bezlepková káva: Jak je to s kávou při celiakii? (+ zajímavé varianty)
Zdroj fotografie: Getty images

Káva je velmi oblíbený nápoj získávaný pražením rozemletých semen kávovníku. Tento lahodný životabudič si svou chutí, vůní a povzbuzujícími účinky získal příznivce po celém světě. Ale co když jste celiak? Mohou celiaci pít kávu?

Káva jako nápoj, který nám má dodat energii, by nás neměla vyčerpat. Může ji však pít každý, kdo trpí celiakií?

Káva

Jak již bylo zmíněno, káva se získává pražením zrn kávovníku. Existuje však několik druhů kávy v závislosti na druhu kávových zrn, způsobu jejich pražení, mletí nebo přípravy.

Nejzákladnější dělení je dělení podle odrůdy kávovníku:

  • káva arabica – získává se ze semen kávovníku arabského
  • káva robusta – získává se ze semen kávovníku robusta

Nejrozšířenějším druhem kávy u nás je arabica. Může se používat i v kombinaci s určitým podílem robusty. Ale čím více robusty káva obsahuje, tím je její chuť hořčí nebo trpčí (např. v případě zelených káv).

Kávová zrna jako taková neobsahují lepek, takže z tohoto pohledu je káva bezlepková.

zrnková káva
Zdroj: Getty Images

Ať už je káva ve formě pražených zrn (zrnková káva), nebo mleté kávy (instantní rozpustná káva), pokud je na obalu uvedeno, že se jedná o 100% arabiku, neměla by pro celiaka představovat žádné riziko z hlediska bezlepkové diety.

Pozor byste si však měli dát na různé instantní směsi, jako jsou "2 v 1", "3 v 1" nebo různé ochucené kávy, které jsou v současné době velkým hitem.

V mnoha případech jsou tyto kávy nebo směsi obohaceny mnoha přísadami (ochucovadly), které mohou obsahovat lepek.

Je proto nezbytné zkontrolovat složení na etiketě kávy nebo se informovat přímo u výrobce. Jen tak můžete mít stoprocentní jistotu, že káva je pro vás skutečně bezpečná.

Také v kavárnách je vhodné se u personálu informovat, zda je káva vyrobena ze 100% arabiky. Menší kavárny nebo různé hospůdky často nabízejí kávu neznámých značek, která může (ale nemusí) obsahovat kávovou sedlinu nebo jiné přísady nevhodné pro celiaky.

V tomto ohledu se celiakům nedoporučují kávy z automatů nebo krabicové ledové kávy.

Kávy a kávové směsi

Další kategorií káv jsou již zmíněné kávy a kávové směsi, jejichž základem jsou obiloviny nebo jsou jejich součástí. Jedná se většinou o obiloviny, jako je ječmen, žito, žitovec, čekanka, pšeničné otruby a mnoho dalších.

Pro spotřebitele jsou kávové obiloviny vhodnou alternativou kávy z řady důvodů:

  • nízká cena – ve srovnání s běžnou 100% kávou je cena kávových zrn znatelně nižší
  • vysoký obsah vlákniny – vláknina obsažená v obilovinách podporuje trávení, a má tak příznivý vliv na lidský organismus
  • absence kofeinu – zrnková káva neobsahuje kofein, proto ji spotřebitel může pít kdykoli a v téměř neomezeném množství, navíc je vhodná i pro děti

Celiaky však výše uvedené argumenty příliš nepotěší a rozhodně by se měli takovým typům kávových nápojů vyhýbat!

Existují však výjimky. Existují kávové výrobky, které jsou vyráběny výhradně z povolených surovin/obilovin. Takovým nápojem je například káva, která se vyrábí z čekanky.

Jak vyplývá z povahy jejího složení, čekanka neobsahuje lepek ani kofein, a proto ji lze pít kdykoli a v jakémkoli množství. Má však velmi specifickou chuť, proto se doporučuje osladit ji cukrem nebo medem, případně skořicí, mlékem. Tím bude její chuť o něco jemnější a vyváženější.

Kreativitě vašich chuťových pohárků se opravdu meze nekladou.

Kávy na bázi čekanky lze také obohatit o různé druhy bylinek, což z nich činí skutečně velmi zdravou alternativu kávy. Tyto byliny mají za cíl podpořit různé složky lidského organismu (nervový systém, trávicí soustavu...) a pozitivně tak působit na jednotlivé lidské činnosti (spánek, učení, fyzickou aktivitu nebo pro mnohé ženy vytoužené hubnutí).

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.