Kiwi je ovoce plné léčivých látek. Kde se dá pěstovat?

Kiwi je ovoce plné léčivých látek. Kde se dá pěstovat?
Zdroj fotografie: Getty images

Kiwi je nenápadné ovoce. Obsahuje ale velké množství antioxidantů neboli fytonutrientů, které pomáhají v boji proti rakovině nebo srdečním chorobám.

Vlastnosti

Kiwi je vejčité ovoce s chloupky, které buď milujete, nebo nenávidíte. Kvůli svému neobvyklému tvaru, slupce a chuti rozděluje labužníky na dva tábory.

Má hnědou slupku s chloupky a uvnitř je zelený poklad. Zelená dužina uprostřed skrývá bílé jádro, ale také malá, černá a jedlá semínka. Doporučuje se kiwi neloupat, stačí ho rozkrojit napůl a jíst lžičkou. Někteří lidé však raději kiwi loupou a krájejí, jiní ho jedí celé i se slupkou.

Zpočátku si ho lidé po ochutnání spojovali s angreštem, ale s angreštem nemá nic společného. V minulosti se kiwi dokonce lidově nazývalo čínský angrešt.

Zajímavé je, že kiwi má stejné jméno jako novozélandský pták kiwi. Je to prý proto, že mají stejný vzhled. Oficiálně dostal své jméno v roce 1974.

Díky své odolnosti se kiwi dostalo na seznam potravin nejméně kontaminovaných pesticidy, a to za rok 2003.

Obsahuje hojnost vitaminu C. Jeden kus obsahuje celodenní dávku pro dospělého člověka. Mezi další vitaminy v kiwi patří A, B1, B2, E a K. Obsahuje také minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík a ze skupiny karotenoidů lutein a zeaxantin. Kiwi má také dostatek zinku, který je prospěšný pro kvalitu vlasů, nehtů, kůže a zubů.

Díky železu, mědi a vitaminu C podporuje tvorbu červených krvinek, což je výborný pomocník při anémii. Celkově kombinace zdraví prospěšných látek posiluje imunitu a její pravidelná konzumace je prospěšná pro lidi s jakýmkoli infekčním onemocněním.

Vnitřní použití

  • Díky antioxidantům, které obsahuje, pomáhá například při rakovině.
  • Posiluje imunitu.
  • Astmatikům pomáhá snižovat četnost a závažnost záchvatů.
  • Zvyšuje odolnost proti infekcím dýchacích cest.
  • Pomáhá při trávení a čistí střeva.
  • Podporuje činnost srdce, reguluje krevní tlak a posiluje cévy.
  • Posiluje kosti a svaly, jejich zdraví a sílu.
  • Pomáhá proti paradentóze.
  • Podporuje tvorbu kolagenu, čímž napomáhá regeneraci pokožky.
  • Pomáhá také po psychické stránce:
    • Zvyšuje koncentraci.
    • Snižuje stres.
    • Bojuje proti únavě.
  • Pozitivně působí na těhotné ženy – napomáhá vývoji plodu a udržuje ho zdravý.

Sběr a skladování

Kiwi původně pochází ze subtropických oblastí, pravděpodobně z Číny. Může se však pěstovat i v mírném podnebí. Zahrádkáři by měli pro pěstování kiwi připravit kyselou půdu s hodnotou pH kolem 5,5 až 6,5. Půda by měla být dostatečně vlhká a bohatá na humus.

Věděli jste, že plody pocházejí z rostliny Actinidia chinensis?

V mírném podnebí kvete v květnu až červnu. Mohou ji postihnout jarní mrazíky, proto je třeba ji před nimi chránit. Plody se obvykle objevují v září až prosinci.

Pěstitelé prozradili, že plody mohou na keři vydržet i několik týdnů po dozrání. Je však dobré je sklízet brzy, protože časem ztrácejí chuť i vitamín C.

Kiwi v těhotenství

Jak jsme již zmínili výše, kiwi je v těhotenství více než doporučováno. Je plné vitamínů a antioxidantů. To prospívá nejen matce, ale i dítěti. Obsahuje také kyselinu listovou, která prospívá správnému vývoji orgánů dítěte. Celkově posiluje imunitu maminky i dítěte.

Při pravidelné konzumaci minimalizuje riziko vzniku krevních sraženin.

Je však nutné dávat pozor na alergie. V případě, že jste alergičtí na papáju, ananas nebo banány, velmi pravděpodobně jste alergičtí i na kiwi.

Alergie se projevuje brněním nebo mravenčením jazyka a úst, svěděním a bolestí v krku a ústech. Tyto reakce jsou však pouze dočasné. Alergické reakce u některých lidí způsobuje enzym aktinidin.

Použití v kuchyni

Kiwi lze připravovat v různých kombinacích. Pro ty, kteří mají rádi fit snídaně, jím lze obohatit ovocný salát nebo obyčejné cereálie. Ti, kteří snídají smoothie, ho mohou rozmixovat se zelenými potravinami. Případně ho lze použít i s banánem, mangem, jablkem nebo kokosovým mlékem.

Šikovní pekaři mohou zapojit svou fantazii a upéct z kiwi koláč nebo dezert, případně ho použít jen na ozdobu moučníku. Na své si přijdou i milovníci palačinek a hodí se i k jinému ovoci.

Extrémní gurmáni mohou kiwi použít i k výrobě džemu. Fantazii se meze nekladou.

Díky své chuti se skvěle kombinuje a jeho výjimečná barva z něj dělá osvěžující doplněk každého pokrmu.

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.