Jak na recepty pro žlučníkovou dietu? + Potraviny, ktere nedráždí žlučník

Jak na recepty pro žlučníkovou dietu? + Potraviny, ktere nedráždí žlučník
Zdroj fotografie: Getty images

Inspirujte se našimi recepty, které jsou vhodné i při potížích se žlučníkem. Rozšiřte si tak zdravě a chutně svůj jídelníček.

Mezi případy, které vyžadují dodržování žlučníkové diety, patří zejména onemocnění jako žlučníkové kameny anebo zánět žlučníku. I po operacích žlučníku je nutno dodržovat některé zásady, mezi něž patří i jistá omezení ve stravování.

Více o těchto onemocněních týkajících se žlučníku se dočtete v článku: Žlučník a jeho nejčastější onemocnění

Strava a žlučník

Při žlučníkových onemocněních způsobuje nevhodná strava určité obtíže. Jde zejména o mastné, těžké či smažené pokrmy. Výjimkou nejsou ani jídla bohatá na cukry.

Proč tomu tak je?

Taková strava vyžaduje větší množství žluči, která je potřebná pro správné trávení a vstřebávání tuků. Když žlučník nefunguje tak, jak má, způsobuje odtékání žluči silné bolesti, zvracení či jiné trávicí potíže.

Typickým příkladem je žlučníkový kámen ve žlučových cestách. Nejen o jeho příznacích se dočtete v článku: Když se oslovo hlásí žlučníkové kameny

Základem žlučníkové diety je omezení tuků a cukrů. Aby byla vaše strava dostatečně pestrá, ale zároveň i šetrná a výživná, je třeba si osvojit určité principy.

O nich, ale i o vhodných a nevhodných potravinách se podrobněji dočtete v článku: Základy a zásady žlučníkové diety

Příklad žlučníkové diety

Zpočátku se vám může zdát taková dieta složitá či málo chutná. Časem si však snadno osvojíte pravidla při výběru potravin, jejich úpravě a vaření.

Důležitou součástí žlučníkové diety není jen správná volba potravin, ale i vhodná úprava.

Snídaně

Snídaně je důležitou součástí dne. To platí zejména pro žlučníkáře. Po noci je totiž třeba nahromaděnou žluč vypudit ze žlučníku, aby se zbytečně nehromadila ve žlučníku a žlučových cestách.

Zabráníte tím jejímu zahušťování, což je jedním z faktorů tvorby žlučníkových kamenů. Nebuďte tedy ráno nalačno, dopřejte si vhodnou a lehce stravitelnou snídani. Vhodné potraviny jsou například:

  • bílé pečivo
  • veka
  • nízkotučné máslo nebo pomazánka
  • nízkotučný tavený sýr
  • ovocné marmelády
  • bílá káva
  • ovocný nebo bylinkový čaj s citrónem

Dopolední svačina

Nezapomínejte na dopolední svačinu. Nejen při žlučníkové dietě je vhodné jíst častěji a v malých množstvích. Proto si najděte chvilku například na ovoce. Tělu tím dáte vědět, že se nemusí bát hladovění a ukládat tukové zásoby. To oceníte i při hubnutí.

Přečtěte si také naše články s touto tématikou:

Na dopolední svačinu si můžete dopřát:

  • jablko
  • banán
  • pomeranč
  • broskev
  • mandarinku

Oběd

Oběd se spolu se snídaní a večeří považuje za jedno ze tří hlavních jídel. Pro mnohé je to doba společného setkání s rodinou a společného stolování. Jelikož nejen žlučníkáři by se měli vyhýbat stresu, dopřejte si dostatek času i pohody pro polední jídlo.

K obědu je vhodná například:

  • polévka – vločková, kmínová, špenátová, zeleninová, kroupová, bramborová, rajčatová
  • libové maso
  • libové ryby
  • těstoviny
  • rýže
  • zelenina – mrkev, petržel, celer, kedluben, rajčata, brambory

Odpolední svačina

Odpolední svačina představuje jídlo mezi obědem a večeří. Má podobný význam jako dopolední svačina.

Příkladem svačiny je:

  • nízkotučný jogurt
  • kefír
  • rohlík
  • ovoce – banán, jablko, meruňky, broskev

Večeře

Večeře je poslední jídlo dne a mělo by podpořit uvolnění po pracovním dni. Skládá se pouze z jednoho chodu. Na rozdíl od snídaně je často tepelně upraveno.

Vhodné jsou:

  • zapékané těstoviny
  • zelenina
  • pečené ryby
  • salát

Recepty vhodné při dietě s omezením tuků

Taková dieta se nazývá i dieta číslo 4. Vhodná je nejen pro žlučníkáře, ale i například pro pacienty s onemocněním slinivky břišní. Pokud se vám taková dieta zdá být málo pestrá, pojďte si s námi rozšířit jídelníček o zdravé a chutné recepty.

Jednoduchá vločková polévka

  • zelenina dle vlastní chuti – mrkev, petržel, kedluben
  • 3 lžíce olivového oleje
  • voda nebo zeleninový vývar
  • špetka soli a černého mletého pepře

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Na troše olivového oleje osmahněte ovesné vločky, přidejte zeleninu a krátce restujte. Zalijte vodou nebo vývarem a dochuťte solí a pepřem. Polévka je hotová, když zelenina změkne.

Zeleninu vybírejte tak, aby vyhovovala žlučníkové dietě. Opatrní buďte u zeleniny, která může nadýmat.

Rovněž pepř použijte opatrně, nebo se mu zcela vyhněte.

Krémová celerová polévka

  • 1 červená cibule
  • 2–3 středně velké kousky celeru
  • pár kousků stonkového celeru, rozmarýnu
  • špetka soli a pepře
  • voda nebo zeleninový vývar
  • 1 citron
  • petrželka

Na olivový olej dáme na kousky nakrájenou červenou cibuli, pokrájený celer, celerové stonky, čerstvý rozmarýn, špetku soli a mletého pepře. Chvíli osmahneme a poté zalijeme zeleninovým vývarem, případně jen vodou.

Přidáme polovinu nakrájeného citrónu, který dodá polévce příjemnou a osvěžující chuť. Vaříme, dokud není celer měkký. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme lístky petrželky.

V případě potřeby můžete polévku zahustit nastrouhaným bramborem. Vyhněte se však zahušťování pomocí tuku a mouky. Podle tolerance můžete ke zjemnění přidat trochu mléka. Smetana však není při žádné žlučníkové dietě vhodná.

Místo olivového oleje je vhodný i avokádový olej. Vyvarujte se ale slunečnicovému oleji nebo vepřovému sádlu.

Letní cuketová polévka

  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 větší cuketa
  • 2–3 středně velké brambory
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • voda nebo vývar

Na olivovém oleji zpěníme trochu cibule a česneku nakrájených nadrobno.

Při přísné žlučníkové dietě cibuli i česnek vynechejte.

Nakrájejte cuketu a brambory na menší kostičky a jemně osmažte. Přidejte sůl, špetku pepře a podlijte vodou. Duste, dokud nebudou brambory měkké, a rozmixujte ponorným mixérem do hladka.

Pro zjemnění můžete na konci přimíchat i trochu lehkého taveného sýra či polotučného mléka. To však nedělejte v případě nesnášenlivosti mléka a mléčných výrobků.

Zeleninová polévka s těstovinou

  • zeleninový vývar – lze koupit i hotový v obchodech
  • 2–3 lžíce rajčatového protlaku
  • zelenina dle vlastní chuti a tolerance
  • tortellini – plněné těstoviny
  • čerstvá bazalka, petrželka, rozmarýn
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř

Do zeleninového vývaru přidejte rajčatový protlak a nechte přejít varem. Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina téměř měkká, můžete přidat plněné těstoviny.

Když vyplouvají na povrch, je polévka téměř hotová. Stačí už jen dochutit pár lístky bazalky, petrželky a trochou zakysané smetany. Doladit můžete ještě solí a špetkou mletého pepře.

Při nesnášenlivosti mléka jsou vhodnou alternativou zakysané mléčné produkty. Proto se nemusíte obávat použít do jídel zakysanou smetanu.

Pečený pstruh s cuketou

  • pstruh
  • sůl, pepř
  • středně velká cuketa
  • 1 dcl vody
  • čerstvá petrželka

Naporcovaného a očištěného pstruha důkladně osušíme a z každé strany uděláme pár zářezů. Pstruha nasolíme. Z alobalu vytvoříme lodičku, do které pstruha uložíme a obložíme nakrájenou cuketou. Můžeme přidat i čerstvou petrželku.

Přelijeme trochou vody a obal uzavřeme. Přendáme na pekáč a pečeme v troubě zhruba 35 minut na 200 °C. Podávat můžete s bramborami.

Losos s restovanou zeleninou

  • losos – filety
  • zelenina – růžičková kapusta, ředkvička
  • sůl, mletý pepř
  • olivový olej
  • trochu nízkotučného másla nebo margarínu

Filety z lososa nasolte a opepřete. Z každé strany ho osmažte na olivovém oleji. Průběžně podlévejte výpekem a dopečte do zlatohněda.

Ředkvičku a růžičkovou kapustu překrojte na menší kousky a posypte solí a mletým pepřem.

Při přísnější žlučníkové dietě preferujte jinou zeleninu, jako je například mrkev a brambory.

Zeleninu pokapejte olivovým olejem a lehce promíchejte. Rozložte na plech a pečte, dokud zelenina nechytí zlatohnědou barvu. Průběžně ji můžete obracet a před koncem na ni položit pár kousků nízkotučného másla.

Zapékaná kuřecí prsa s citronovou šťávou

  • kuřecí prsa
  • 2–3 lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy

Prsa nakrájejte na plátky tlusté 1 až 2 centimetry. Rozložte je na pánev nebo zapékací mísu s olejem. Přelijte je čerstvou citrónovou šťávou a opečte z každé strany, aby se maso zatáhlo do bíla. Opečte ještě z obou stran do zlatohněda.

Podávat můžete s bramborami nebo se zeleninovým salátem.

Krůtí stehno na bylinkách

  • krůtí stehno
  • sůl, mletý pepř
  • čerstvé bylinky, například rozmarýn, tymián, bazalka, máta
  • menší česnek
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy
  • olivový olej

Maso nasolte a opepřete. Nadrobno nasekejte čerstvé bylinky. Pokládejte je na maso a prošpikujte česnekem. Pokapejte citrónovou šťávou, zaviňte a převažte kuchyňskou nití.

Maso opečte z každé strany na olivovém oleji. Přidejte trochu cibule, pokrájený citrón a podlijte vodou.

Při přísné dietě buďte s cibulí a česnekem opatrní. Použijte jich raději méně a po upečení je nekonzumujte.

Pečte přikryté v troubě asi hodinu a odkryté ještě dopékejte zhruba 15 minut. Podávat se s ním může těstoviny tarhoňa a dá se doplnit dušenou zeleninou.

Krůtí v parním hrnci na sladko

  • krůtí prsa
  • sůl, mletý pepř
  • mirabelková nebo meruňková marmeláda
  • ovoce – jablko, nektarinky, hrozny
  • lískové oříšky
  • skořice

Krůtí prsa naklepeme, nasolíme a okořeníme. Pokládejte na desku parního hrnce. Potřete marmeládou. Maso nechte v páře zhruba 40 minut.

Ovoce nakrájejte na menší kousky a dejte na pánev, dokud nepustí vlastní šťávu. Můžete dolít trochu vody. Když je ovoce téměř měkké, přidejte trochu nasekaných lískových oříšků. Dochuťte skořicí, marmeládou a ještě chvíli povařte.

Podáváme s dušeným masem a rýží, politou vývarem z masa.

Vaření v parním hrnci se považuje za jedno z nejzdravějších způsobů úpravy jídla. Můžete v něm připravovat i celé kuře se zeleninou, v některých současně i rýži. Chcete-li docílit, aby mělo masíčko křupavou kůži, přendejte jej z parního hrnce ještě zapéct do trouby.

Mleté maso v rajské omáčce

  • mleté maso – použít můžeme jakékoli libové mleté maso
  • 1–2 rohlíky z bílého pečiva
  • nízkotučné mléko
  • vaječné bílky
  • sůl, mletý pepř, čerstvá bazalka
  • rajčatový protlak
  • podle potřeby rajčata v konzervě

Maso smícháme s kousky bílého pečiva, které jsme nechali nasáknout nízkotučným mlékem. Přidáme vaječný bílek osolíme, opepříme, popřípadě přidáme i trochu rozmačkaného česneku a bazalku. Dobře promícháme a podle potřeby přidáme strouhanku, aby se z masa daly tvarovat kuličky.

Koule poklademe na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba hodinku.

Omáčku si připravíme z rajského protlaku a vody. Přidat můžeme i rajčata v konzervě, která jsme si nakrájeli na kousky. Dochutíme solí, pepřem a bazalkou.

Koprová omáčka pro žlučníkáře

  • hovězí maso
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml kefíru
  • 200 ml nízkotučného mléka
  • špetka cukru a soli k dochucení
  • čerstvý kopr

Plátky hovězího masa uvařte v páru nebo ve vodě. Hladkou mouku na sucho osmahněte. Nesmí se připálit. Dávejte pozor, aby mouka nezhnědla. Mouku odstavte a vlijte do ní kefír smíchaný s nízkotučným mlékem.

Hrnec vrátíme na zdroj tepla a směs metličkou rozšleháme do hladka. Vaříme na mírném ohni, zhruba 20 minut. Dochutíme krystalovým cukrem a solí. Přidáme čerstvě nasekaný kopr.

Omáčku podáváme s uvařeným masem a bramborami.

Plněná zapékaná cuketa

  • větší cuketa
  • mozzarella
  • dušená zelenina dle vlastní chuti a tolerance
  • sůl, pepř
  • bylinky – například tymián, rozmarýn či bazalka
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy

Cuketu překrojíme na polovinu a vydlabeme ji. Dužinu z cukety nakrájíme a smícháme s nakrájenou mozzarellou a dušenou zeleninou.

Opět se však vyhněte zelenině, která způsobuje nadýmání nebo vám jinak nevyhovuje.

Dochuťte solí, bylinkami a směs promíchejte. Cuketu mírně nasolte, pokapejte olivovým olejem a naplňte směsí. Pokapejte citrónovou šťávou a dejte do pekáče s pečícím papírem. Pečeme zhruba 30 minut na 150–200 °C.

Podávat můžete s bramborami nebo bramborovým pyré.

Cuketu můžete nahradit lilkem. S bylinkami i zeleninou můžete experimentovat. Záleží na vaší chuti. Samozřejmě se při tom pořád držte pravidel vaší diety.

Pohanka na sladký způsob

Pohanku si připravte podobně jako rýži. Popřípadě se držte návodem na obalu. Do měkké pohanky přidejte ovoce pole vlastního výběru a dochuťte medem.

Ovesné vločky s ovocem

Podobný dezert si můžete připravit z ovesných vloček. Ty zalijte vroucí vodou, chvíli povařte a ponorným mixérem rozmixujte na hladce spolu s ovocem. Výborná je například kombinace sušených brusinek a banánu.

Příjemným zpestřením jídelníčku a stravy může být i správně připravená pochoutka v podobě smoothie. Inspirujte se článkem: Smoothie - co je to, jak ho připravit a na co nezapomenout

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.