- healthline.com - 9 Surprising Benefits of Kimchi. Healthline. Cecilia Snyder, MS, RD
- solen.sk - Miesto prebiotík a probiotík v klinickej výžive. Solen. Anton Farkaš, Denisa Francanová
- medicalnewstoday.com - What to know about kimchi. Medical News Today. Kim Chin, RD
- RYCZEK, Hayley Barisa. Fermentované potraviny ke každému jídlu: kuchařka plná rychlých a snadných receptů s 10 potravinami bohatými na živé kultury. Přeložil Barbora ŠŮCHOVÁ. Praha: Alpha Book, 2023. ISBN 978-80-88428-18-3
Kimči: co to je? Zdravotní účinky korejské superpotraviny
Kimči pochází z Koreje a je řazeno mezi "superpotraviny". Jako silný zdroj probiotik je prospěšné pro trávicí trakt. Jaké jsou všechny zdravotní účinky kimči a jak ho vhodně zařadit do jídelníčku?
Obsah článku
Co je to kimči (kimchi)?
Kimči je mírně pikantní fermentovaný salát plný vitamínů a živin.
Již před tisíci lety hledali Korejci způsob, jak si uchovat důležité živiny a vitaminy i v zimě. Dnes si svůj jídelníček bez kimči nedovedou představit.
Kimči se vyrábí ze směsi fermentované kvašené zeleniny a koření. Kimči se v Koreji připravuje již mnoho let a je oblíbené i v dalších asijských zemích a ve světě.
Kimči má mnoho receptů a variant. Obecně však mezi hlavní ingredience patří zelí, ředkvičky, chilli, cibule, česnek, zázvor, sůl a případně rybí omáčka.
Podstatou výroby kimči je fermentace (tzn. proces kvašení).
V dnešní době je možné se setkat i s různými recepturními postupy, ale hlavními surovinami pro výrobu pravého kimči jsou čínské zelí, bílé ředkvičky, pepř a sůl.
Dále se využívají mleté červené chilli papričky, cibule, česnek, zázvor, okurka, med nebo nakládaná rybí omáčka. Tato směs se naloží a nechá několik týdnů nebo měsíců kvasit.
Kvašené potraviny jsou velmi bohaté na prospěšné probiotické bakterie. Ty mají příznivý vliv na střevní flóru a stav trávicího traktu. Kimči je tak silným zdrojem probiotik, ale také mnoha vitaminů a minerálních látek.
Kimči je bohaté na esenciální aminokyseliny a probiotika v podobě prospěšných bakterií Lactobacillus. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako je kapsaicin, chlorofyl, karotenoid a flavonoid.
Kimchi obsahuje:
- Vitamíny A, B, C, K
- Minerální látky železo, vápník, selen, draslík, mangan
- Vlákninu a bílkoviny
- Antioxidanty (flavonoidy a karotenoidy)
- Kapsaicin
Vitamíny, které kimči obsahuje, jsou především vitamín A, vitamín B a vitamín C. Ty jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému, zdraví kůže a kostí, silný imunitní systém a energetický metabolismus.
Kromě vitaminů a minerálních látek obsahuje kimchi vlákninu, která je důležitá pro správné trávení a funkci střev. Pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, navozuje pocit sytosti a zároveň zlepšuje pohyb střev.
Zdravotní účinky kimči
Podpora zdraví trávicího traktu
Během procesu kvašení vznikají probiotika. Při kvašení zeleniny vznikají bakterie mléčného kvašení. Čím déle kimči kvasí, tím větší jsou jeho zdravotní účinky.
Probiotika obsažená v kimchi pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a zlepšují trávicí procesy. To může být prospěšné zejména pro osoby, které mají zažívací problémy, jako je syndrom dráždivého tračníku, záněty nebo zácpa.
Podpora imunity a obranyschopnosti organismu
Velká část imunitního systému se ve skutečnosti nachází ve střevním traktu. Díky tomu může kimči bohaté na probiotika pomoci v boji proti bakteriálním a virovým infekcím, akutním i chronickým onemocněním.
Díky vitamínům, minerálům a vysokému obsahu antioxidantů má kimči příznivé účinky na podporu celkové imunity a obranyschopnosti organismu. V neposlední řadě má i antioxidační účinky.
Česnek, cibule a zázvor obsažené v kimči jsou dalšími posilovači imunitního systému, které potlačují aktivitu mnoha škodlivých patogenů.
Podpora trávení a regulace hmotnosti
Konzumace fermentovaných potravin pomáhá zlepšovat trávení, regulovat chuť na sladké a pomáhá s celkovou kontrolou chuti k jídlu.
Kimči má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin. Vláknina má sytící účinek.
Dostatečné množství vlákniny ve stravě pomáhá regulovat chuť k jídlu, protože absorbuje vodu a navozuje pocit sytosti. I malé množství kimči vám pomůže dosáhnout denního příjmu vlákniny a probiotik.
Pálivé a ostré papriky způsobují v těle termogenní účinky, které napomáhají energetickému metabolismu.
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Látky a živiny z kvašené zeleniny pomáhají regulovat hladinu špatného cholesterolu, zabraňují kornatění cév a celkově přispívají ke správné funkci srdce i cévního systému.
Selen obsažený v česneku chrání stěny cév a tepen před vznikem aterosklerózy.
U osob s vysokým příjmem vlákniny je nižší riziko koronárního onemocnění srdce, mozkové mrtvice, hypertenze, cukrovky, obezity a některých gastrointestinálních onemocnění.
Podpora celkového zdraví a protirakovinný potenciál
Přidaný česnek, zázvor, ředkvičky, červená paprika a cibule jsou složky s vysokým obsahem antioxidačních vlastností, které pomáhají snižovat záněty.
Kimči obsahuje antioxidanty (flavonoidy) které mohou pomoci předcházet rakovině, zejména rakovině trávicího traktu. Zpomalují oxidační stres a bojují proti poškození buněk a stárnutí.
Jedná se o karotenoidy, flavonoidy a vitamin C. Jsou důležité v boji proti volným radikálům, které mohou způsobovat poškození buněk a přispívat k riziku různých onemocnění.
Některé studie naznačují souvislost mezi zvýšeným příjmem česneku a cibule (obsažené v kimči) a snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny.
Přínosy konzumace kimči:
- Podpora imunity a obranyschopnosti
- Antioxidační a protizánětlivé účinky
- Podpora trávicích procesů
- Podpora rovnováhy střevních bakterií
- Vysoký obsah probiotických bakterií
- Podpora kardiovaskulárního zdraví
- Prevence různých onemocnění
- Protinádorový potenciál

Kdo by měl být při konzumaci kimči ostražitý?
Stejně jako u jiných zdravých potravin i u kimči existují některá vzácná rizika.
Kimči je potravina bohatá na vlákninu a probiotika, která při nadměrné konzumaci mohou způsobovat plynatost a nadýmání.
Zelí obsahuje histamin, a proto může zvyšovat riziko alergických reakcí u osob s potravinovou citlivostí.
Jelikož se jedná o ostřejší potravinu, měli by být ostražití lidé s gastritidou, vředy a problémy se žaludečními kyselinami (refluxem).
Kimči obsahuje poměrně hodně soli (tzn. sodíku). Lidé s vysokým krevním tlakem by proto měli jíst přiměřené porce kimči.
Jak kimči vhodně konzumovat?
Četnost konzumace kimči je individuální. Někteří jedinci konzumují tento korejský pokrm pravidelně jako součást běžného jídelníčku.
Doporučuje se však začít s menším množstvím a postupně frekvenci zvyšovat, aby se tělo mohlo přizpůsobit přílivu nových probiotik (bakterií). Existuje několik různých způsobů, jak kimchi zařadit do jídelníčku.
Kimči lze jíst samostatně i jako přílohu.
Kimči lze přidávat do salátů nebo sendvičů. V současné době existuje mnoho receptů na kimči polévku, rizoto nebo salát. Je obzvláště dobré s masem, rýží, nudlemi nebo zeleninou.
Kimči je nutné po otevření skladovat v chladničce, protože musí být chlazené a nepasterizované, aby se nezničila probiotika.
Kimči lze nalézt jako hotový výrobek v supermarketech (fermentovaný i nefermentovaný), ale je možné si ho připravit i doma podle tradičního receptu.
Recept: Jak doma připravit kimchi? Kimchi má vynikající účinky na zdraví




















