- ods.od.nih.gov - Biotin
- sciencedirect.com - Biotin
- healthline.com - The Top 10 Biotin-Rich Foods
- ncbi.nlm.nih.gov - Biotin Deficiency
- ncbi.nlm.nih.gov - A Review of the Use of Biotin for Hair Loss
- medicalnewstoday.com - Biotin for hair growth: Dosage and side effects
Co je biotin, vitamin B7/H a jaké jsou jeho účinky? + Příznaky nedostatku
Biotin si mnozí spojují s krásou vlasů. Opravdu přispívá pouze ke krásným vlasům? Má i jiné účinky?
Obsah článku
- Co mají společného biotin a syrový vaječný bílek?
- Účinky biotinu
- Jaké známe potravinové zdroje biotinu?
- Doporučená denní dávka biotinu
- Snižuje vaření potravin obsah biotinu?
- Jak se projevuje nedostatek biotinu?
- Co způsobuje nedostatek biotinu?
- Co může způsobit nedostatek biotinu?
- U koho se může vyskytnout nedostatek biotinu?
- Biotin v tabletách
- Má biotin vedlejší účinky?
Mezi vitaminy skupiny B patří:
- thiamin - vitamin B1
- riboflavin - vitamin B2
- niacin - vitamin B3
- kyselina pantotenová - vitamin B5
- pyridoxin - vitamin B6
- biotin - vitamin B7
- kyselina listová - vitamin B9
- kobalamin - vitamin B12
Každý z těchto vitaminů má v lidském těle jedinečné vlastnosti a funkce. V lidském těle působí společně. Většina z nich se nachází ve stejných potravinách.
Vitamíny skupiny B jsou aktivními složkami enzymů. Říká se jim také koenzymy.
Vitaminy skupiny B mají příznivý vliv na:
- nervový systém
- játra
- trávicí trakt
- kůži
- vlasy
- oči
- sliznice ústní dutiny
- imunitní systém
Biotin byl dříve označován jako vitamin H. Tento název byl odvozen z německého slova haut, což znamená kůže. Později dostal název vitamin B8 nebo koenzym R.
Biotin je heterocyklická sloučenina. Obecný vzorec biotinu je C10H16N2O3S. Chemický název biotinu je (+)-cis-2-(4-karboxybutyl)-3,4-(2-oxo-3,4-imidazolidino)thiofan. Je známo 8 druhů biotinu.
Pouze D-biotin je biologicky aktivní.

Co mají společného biotin a syrový vaječný bílek?
Účinky biotinu byly objasněny, když byl objeven toxický účinek vaječného bílku. V roce 1916 byl proveden pokus, při kterém byla pokusná zvířata krmena speciální dietou. V této dietě byl hlavním zdrojem bílkovin syrový vaječný bílek.
U pokusných zvířat byly časem pozorovány zduřelé kožní léze a vypadávání srsti.
V roce 1940 bylo objasněno, proč se u pokusných zvířat při této dietě objevily příznaky. Objev avidinu objasnil toxický účinek syrového vaječného bílku. Při dietě, kde je syrový vaječný bílek hlavním zdrojem bílkovin, dochází ke vzniku avitaminózy biotinu.
Bílkovina avidin váže biotin. Vazba mezi avidinem a biotinem je velmi silná. Ani při trávení bílkoviny se tato vazba neuvolní. Tímto mechanismem se biotin inaktivuje. A tak vzniká avitaminóza biotinu.
Bylo prokázáno, že tepelnou úpravou avidinu se ztrácí schopnost vázat biotin.
Účinky biotinu
Biotin je pro náš život nezbytný. Biotin je aktivní složkou mnoha enzymů:
- karboxyláz
- dekarboxyláz
- transkarboxyláz
Tyto enzymy se podílejí na tvorbě mastných kyselin, na štěpení a okysličování některých aminokyselin. Biotin je velmi důležitý pro správnou replikaci a přepis DNA. Z tohoto důvodu je biotin nezbytný pro správný vývoj a funkci organismu.
Biotin plní v lidském těle mnoho důležitých funkcí:
- Podílí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.
- Je nezbytný pro zdravý vývoj dětského organismu.
- Je důležitý pro správnou funkci nervového systému.
- Podílí se na zabudovávání oxidu uhličitého do některých organických kyselin.
Jaké známe potravinové zdroje biotinu?
Biotin se v přírodě vyskytuje ve 3 formách:
- Volný - Nachází se v rostlinných tkáních. Potraviny rostlinného původu obsahují přibližně 23 až 80 % volného biotinu.
- Vázaný - Je vázaný na bílkoviny a peptidy.
- Analogy - Vitaminy.

Biotin se nachází v potravinách rostlinného i živočišného původu. Z potravin živočišného původu jsou nejlepším zdrojem:
- vepřová játra
- telecí maso
- ryby
- vaječný žloutek
Nejlepšími zdroji potravin rostlinného původu jsou:
- hrách
- květák
- kukuřice
- houby
- ořechy
Doporučená denní dávka biotinu
Doporučená denní dávka biotinu není oficiálně stanovena.
Následující tabulka uvádí doporučené dávky biotinu pro jednotlivá pohlaví a věkové skupiny
| Věková kategorie | Ženy μg/den | Muži μg/den |
| 0–6 měsíců | 5 | 5 |
| 7–12 měsíců | 6 | 6 |
| 1–3 roky | 8 | 8 |
| 4–8 let | 12 | 12 |
| 9–13 let | 20 | 20 |
| 14–18 let | 25 | 25 |
| Více než 19 let | 30 | 30 |
Ženy v těhotenství by měly užívat 30 µg biotinu denně. Doporučená denní dávka biotinu pro kojící ženy je 35 µg.
Snižuje vaření potravin obsah biotinu?
Odpověď zní ne.
Biotin je termostabilní vitamin. To znamená, že při tepelné úpravě potravin dochází k minimálním ztrátám biotinu. Například při tepelné úpravě masa se obsah biotinu v mase sníží o 20 %. Při grilování se obsah biotinu sníží o 10 až 15 %.
Jak se projevuje nedostatek biotinu?
Lidské tělo si dokáže biotin vytvářet prostřednictvím střevních bakterií. Obsah biotinu zvyšují také některé zdroje potravy. Vzhledem k tomu jsou příznaky nedostatku biotinu velmi vzácné.
Mezi počáteční příznaky nedostatku biotinu patří nechutenství, kožní projevy, deprese a vypadávání vlasů. V pokročilejším stadiu se může projevit anémie a vysoká hladina cholesterolu.
Co způsobuje nedostatek biotinu?
Biotin se vstřebává z potravy střevními buňkami. Biotin se může vstřebávat pouze ve volné formě. Pokud je biotin vázán na bílkoviny, musí se z nich v procesu trávení nejprve uvolnit. K tomuto uvolnění je zapotřebí enzym biotinidáza.

Nedostatek biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené sníženou aktivitou enzymu biotinidázy. Deficit biotinidázy je dědičné onemocnění. To znamená, že pokud je u dítěte potvrzen deficit biotinidázy, pak predispozice k onemocnění byla zděděna po matce i otci.
Ve většině případů jsou rodiče zdraví. Důvodem je, že kromě predispozice k onemocnění mají také predispozici k normální funkci biotinidázy. Netrpí tedy nedostatkem biotinidázy.
Ve vzácných případech se může u jednoho z rodičů vyskytnout pozdní mírná forma onemocnění. Taková osoba získala predispozici k onemocnění od obou rodičů.
Počáteční příznaky nedostatku biotinidázy se nejčastěji objevují v novorozeneckém období.
Mezi projevy nedostatku biotinidázy patří:
- křeče
- poruchy koordinace pohybů
- snížení svalového napětí
- psychomotorická retardace
- seboroická dermatitida
- vypadávání vlasů
- poruchy zraku
- zánět oční rohovky
- zúžení zorného pole
- poruchy dýchání
- poruchy spánku
- zvracení
- průjem
Co může způsobit nedostatek biotinu?
Mezi další faktory, které zvyšují riziko nedostatku biotinu, patří:
- kouření
- alkoholismus
- drogová závislost
- odstranění části nebo celého žaludku
- užívání některých léků (isotretinoin, antibiotika)
U koho se může vyskytnout nedostatek biotinu?
Zvýšenému riziku nedostatku biotinu jsou vystaveni lidé, kteří:
- konzumují velké množství syrových vajec
- jsou dlouhodobě léčeni antibiotiky
- mají nedostatečnou aktivitu biotinidázy
Nedostatek biotinu se projevuje různými příznaky.
Nejčastější projevy nedostatku biotinu jsou popsány v následující tabulce
| Projevy | Charakteristické příznaky |
| Kůže |
|
| Neurologické |
|
| Trávení |
|

Biotin v tabletách
Mnozí z nás si užívání biotinových přípravků spojují zejména se zdravými vlasy a nehty. Výsledky výzkumů prokazující účinnost biotinu pro toto použití však nejsou dostatečné.
V některých případech, jako je syndrom lámavých nehtů nebo nezvladatelných vlasů, může být doplňkové užívání biotinu užitečné.
Doporučuje se zejména doplňkové užívání syntetického biotinu:
- v případě nedostatku biotinu zjištěného u novorozenců
- u pacientů dlouhodobě užívajících antibiotika
- u lidí, kteří konzumují velké množství syrových vajec
Má biotin vedlejší účinky?
Dosud nebyla zjištěna žádná rizika z předávkování nebo toxicity biotinu.



















