- healthline.com - 10 Impressive Health Benefits of Watercress
- healthline.com - 10 Anti-Aging Foods to Support Your 40s-and-Beyond Body
- healthline.com - 10 Benefits of Garden Cress and Garden Cress Seeds
Řeřicha: Nenápadná rostlina s účinky? Její pěstování má své výhody

Řeřicha je nenápadná rostlina s mnoha výhodami. Překvapí svým složením živin, je velmi nízkokalorická. Doplňuje jídlo chutí a vůní a naplňuje smysly.
Vlastnosti
Řeřicha (latinsky Lepidium sativum) je zelenina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam patří také květák, kapusta a zelí.
V minulosti byla považována za plevel, ale řeřicha má pro náš organismus mnoho přínosů. Podporuje zdraví kostí a očí a může také zvyšovat sportovní výkonnost. Řeřicha byla poprvé pěstována na počátku 19. století ve Velké Británii.
Má malé kulaté listy, které jsou jedlé společně se stonky. Jejich chuť je mírně pikantní. Mohou chutnat jako křen, ředkvička nebo rukola.
Pochází z jihozápadní Asie a Egypta.
V dávné minulosti se řeřicha používala také k léčbě kašle, průjmu, zácpy a snížené imunity. Řeřicha se pěstuje především pro svá semena.
Řeřicha a její složky
Řeřicha má velmi nízký obsah kalorií, ale zároveň obsahuje velké množství živin.
Přibližně 35 gramů řeřichy obsahuje v průměru:
- 4 kalorie
- 0,4 g sacharidů
- 0,8 g bílkovin
- 0 g tuku
- 0,2 g vlákniny
Toto množství řeřichy také pokrývá:
- 22 % denní dávky vitaminu A
- 24 % denní dávky vitaminu C
- 106 % denní dávky vitaminu K
- 4 % denního příjmu vápníku
- 4 % denního příjmu manganu
Řeřicha dále obsahuje malé množství vitaminu E, thiaminu (vitamin B1), riboflavinu (vitamin B2), pyridoxinu (vitamin B6), kyseliny listové (vitamin B9), kyseliny pantotenové (vitamin B5), hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a mědi.
35 g řeřichy tak překračuje denní dávku vitaminu K, který je důležitý zejména pro srážlivost krve a zdraví kostí.
Kvůli vysokému obsahu vitaminu K se proto nedoporučuje lidem, kteří užívají warfarin (lék na ředění krve), protože řeřicha snižuje jeho účinky.
Vitamin C posiluje náš imunitní systém. Jeho nedostatek je spojen se sníženou imunitou a zvýšenými záněty. Je také důležitý pro syntézu kolagenu, hlavní složky naší pokožky. Při nedostatečné tvorbě kolagenu se například zpomaluje hojení ran.
Antioxidanty
Řeřicha obsahuje také velké množství antioxidantů. Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají našemu tělu zbavit se volných radikálů. Volné radikály jsou reaktivní látky, které způsobují tzv. oxidační stres.
Volné radikály se v našem těle tvoří přirozeně, ale za normálních okolností se jich tělo dokáže zbavit samo. Za určitých okolností, jako je nezdravý životní styl, kouření, nadměrné pití alkoholu, se však v našem těle tvoří nadbytek těchto reaktivních molekul.
Nadbytek volných radikálů a následný oxidační stres vede ke vzniku řady chronických onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu, rakovina nebo kardiovaskulární choroby.
V takovém případě je vhodné dodávat antioxidační látky s potravou. Antioxidanty nás chrání před oxidačním stresem a pomáhají tak snižovat riziko vzniku těchto onemocnění.
Řeřicha obsahuje až 40 různých flavonoidů, které mají antioxidační vlastnosti.
Kromě toho řeřicha obsahuje i další antioxidační látky, karotenoidy - beta karoten, zeaxantin a lutein. Karotenoidy jsou látky, které dodávají barvu rostlinám a plodům.
Studie prokázaly, že vysoké koncentrace karotenoidů chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Snižují také riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice.
Lutein a zeaxantin jsou důležité pro naše oči. Zeaxantin chrání naše oči před poškozením modrým světlem. Zabraňuje také degradaci sítnice v oku. Lutein také pomáhá předcházet problémům se zrakem, zejména věkem podmíněné makulární degeneraci.
Věkem podmíněná makulární degenerace je stav, při kterém dochází ke zhoršení a rozmazání vidění. Současně se také zhoršuje schopnost číst, rozpoznávat obličeje nebo dochází ke zkreslenému vidění.
Makulární degenerace se rozvíjí s věkem. Svou roli však hraje také dědičnost, špatný životní styl a nemoci, jako je cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu. Lutein i zeaxantin rovněž snižují riziko vzniku šedého zákalu.
Mezi další antioxidanty, které řeřicha obsahuje, patří vitamin C a vitamin A.
Řeřicha a dusičnany
Řeřicha obsahuje dusičnany, které ovlivňují cévy. Dusičnany se v našem těle přeměňují na oxid dusnatý. Ten následně zlepšuje průtok krve cévami tím, že snižuje jejich tuhost i zánět. Zvýšení oxidu dusnatého v krvi přispívá ke snížení krevního tlaku.
Obsah řeřichy a rakovina
Řeřicha obsahuje látky, které se aktivují při krájení nebo žvýkání. Vznikají tak účinné látky - tzv. izothiokyanáty. Tyto látky chrání zdravé buňky v našem těle před poškozením. Zároveň by mohly také inaktivovat molekuly, které jsou karcinogenní.
Studie in vitro (v laboratorních podmínkách) prokázaly, že výtažky z řeřichy zastavují a zabraňují růstu rakovinných buněk a šíření nádorů.
Tímto mechanismem by řeřicha měla bránit vzniku rakoviny tlustého střeva, plic, prostaty, prsu a kůže. K potvrzení těchto účinků u lidí je však ještě zapotřebí dalšího výzkumu.
Řeřicha a kosti
Řeřicha obsahuje hořčík, draslík a vitamin K, které jsou důležité pro naše kosti. Vitamin K přispívá také k mineralizaci kostí a je nezbytný pro tvorbu a udržení zdravé struktury kostí.
Osteokalcin je jedním z tzv. kostních proteinů. Hraje důležitou roli při mineralizaci tkání a přestavbě kostí a jeho účinek je závislý především na vitaminu K.
V jedné studii byla pozorována souvislost mezi vyšším příjmem vitaminu K a lámavostí kostí. Pacienti, kteří užívali vyšší dávky vitaminu K, měli o 35 % nižší pravděpodobnost zlomeniny kyčle ve srovnání s osobami s nízkým příjmem tohoto vitaminu.
Dostatečný příjem vitaminu K chrání před rozvojem osteoporózy, která vzniká buď při špatné výživě, nebo s věkem. Osteoporóza oslabuje kosti a zvyšuje riziko zlomenin. Jedná se o stav, při kterém dochází ke zvýšenému odbourávání kostní tkáně, úbytku kostní hmoty a změnám vnitřní struktury kostí.
Vitamin K je rozpustný v tucích. Proto je dobré jíst řeřichu spolu s potravinami bohatými na zdravé tuky - např. ořechy, avokádo, losos...

Semena řeřichy a jejich složky
Semena řeřichy obsahují vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, které mohou přispívat k ochraně srdce.
Semínka obsahují esenciální mastné kyseliny. To jsou kyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Je třeba je přijímat s potravou (nebo ve formě doplňků stravy).
Semena řeřichy obsahují:
- kyselinu alfalinolenovou (ALA) - omega 3 mastnou kyselinu
- kyselinu linolenovou (LA) - omega 6 mastnou kyselinu
V naší stravě je obvykle nepoměr mezi omega 3 a 6 mastnými kyselinami, přičemž převažují omega 6. Tato převaha způsobuje vznik chronického zánětu. V semenech řeřichy převažují omega 3 mastné kyseliny.
Její konzumace proto zlepšuje poměr mezi těmito esenciálními mastnými kyselinami a snižuje tak riziko srdečních onemocnění.
Vnitřní použití
Obsahové spektrum látek a antioxidantů mu dává místo při vnitřním použití.
Souhrn účinků při vnitřním užití:
- Ochrana před oxidačním stresem - díky příznivému obsahu antioxidantů
- Imunita - díky vitamínu C
- Podpora kardiovaskulárního systému - obsahuje draslík a dusičnany
- Ochrana očí - obsahuje zdraví prospěšné látky jako lutein a zeaxantin
- Pomoc při trávení - protože obsahuje vlákninu
- Posilování kostí - díky obsahu vápníku, draslíku a vitaminu K
- Snížení rizika vzniku rakoviny - díky obsahu izothiokyanátů
Vnější použití
Při zevním použití je řeřicha užitečná při akné a proti vyrážkám. Rozdrťte ji a naneste na citlivou a podrážděnou pokožku.
Obsahuje také betain, který je prospěšný pro pokožku a pomáhá také při prevenci vypadávání vlasů.
Sběr a skladování
Pěstování řeřichy
Řeřicha potřebuje hodně vody. Proto se pěstuje na vodních záhonech.
Řeřicha je jednoletá rostlina, která roste poměrně rychle. Může dorůst do výšky přes 40 cm. Pokud ji ale chcete pěstovat doma v květináči, obvykle se nechává dorůst do výšky 2 až 5 cm.
Řeřicha se vysazuje přímo ze semen a v květináči začíná klíčit po 2 až 3 dnech (při teplotě 20 °C). Řeřichu můžete pěstovat také na vatě, a to tak, že na vatu umístíte semena a každý den ji dostatečně navlhčíte.
Pokud chcete řeřichu vysévat ven, klíčí pomaleji (v průměru asi za 10 dní) a růst je také pomalejší. Řeřichu můžete ven vysévat pravidelně od března do září.
Pokud necháte řeřichu kvést, květy mají bílou nebo načervenalou barvu.

Jak ji lze skladovat?
Po sklizni ji můžete skladovat v chladničce po dobu 3 až 4 dnů.
V mrazničce ji lze skladovat i delší dobu. Při zmrazování ji nakrájejte na menší kousky a uložte do uzavřené nádoby nebo mrazicího sáčku.
Řeřichu můžete také usušit. Rozložte ji na papír a usušte na teplém a suchém místě. Poté ji vložte do uzavřené nádoby a uložte na suchém místě.
Jak řeřichu konzumovat, abyste z ní získali co nejvíce výhod?
Abychom využili všechny prospěšné látky, které řeřicha obsahuje, je ideální ji konzumovat syrovou (nebo lehce podušenou).
Vařením nebo sušením se její chuť a vůně ztrácí.

Syrovou řeřichou si můžete posypat svůj oblíbený salát. Můžete si připravit pečivo s oblíbenou pomazánkou a řeřichou ji také posypat.
Můžete z ní připravit pesto. Stačí smíchat řeřichu, česnek a pár kapek olivového oleje.
Můžete jí posypat vařené vejce nebo ji zamíchat do polévky. Můžete jí také posypat vařené brambory nebo rýži.
Zajímavost: Řeřicha je nenápadná rostlina, která se pěstuje hlavně pro svou chuť a vůni. Obsahuje mnoho účinných látek, které jsou prospěšné pro náš organismus.
Zajímavé zdroje informací
